Prethodni članak
Sljedeći članak

TUKAČ: 'Sada nas je 'dvoje i pol', posla je jako puno, no uskoro će biti lakše'

Općina Hrašćina ima najmanji broj zaposlenih, do nedavno uz načelnika je radila samo jedna referentica, a sada je zaposlena i pročelnica na pola radnog vremena


Hrvatska ima mrežu od čak 556 jedinica lokalne uprave i samouprave koja se sastoji od županija, gradova i općina. Taj sustav zapošljava više od 14 tisuća službenika i namještenika, a u javnosti vlada mišljenje da je preglomazan. Ukupni troškovi za zaposlene u županijama, gradovima i općinama prošle su godine, prema podacima Ministarstva financija, iznosili 2.42 milijarde kuna, navodi portal index.hr.
300 ljudi

Prema podacima Ministarstva uprave, u županijama je krajem prošle godine bilo zaposleno 2.206 ljudi, u Gradu Zagrebu, koji ima poseban status i grada i županije, bilo je zaposleno 3.022 ljudi, gradovi su imali 5.963 zaposlenih, dok je u općinama bilo 2.867 zaposlenih. To ukupno čini 14.058 zaposlenih u jedinicama lokalne uprave i samouprave. Tako su na području naše županije 33 jedinice lokalne samouprave, koje zapošljavaju 300 ljudi. U samoj Županiji zaposleno je 75 ljudi. Najveći broj zaposlenih ima, očekivano, Grad Krapina, njih 21, a najmanja je općina Hrašćina, koja, je do nedavno, uz načelnika Branka Tukača, koji je imala samo jednu zaposlenu službenicu, referenticu upravnog odjela Slađanu Krivak. Ipak, u lipnju je ova 'mala ekipa' ojačana za još jednu zaposlenicu, za sada, doduše, na pola radnog vremena.

'Dvoje i pol'

- Sada nas je 'dvoje i pol' – našalio se načelnik Branko Tukač, koji je na svojoj dužnosti kao profesionalac. – Slađana Krivak je računovođa, a Ivanu Čalec zaposlili smo na pola radnog vremena kao pročelnicu – ispričao je načelnik Branko Tukač. Kada je on stupio na dužnost kao načelnik, u Općini je uz njega bio zaposlen i komunalni djelatnik, pročelnik i računovođa, dakle troje ljudi. No zbog mjera štednje, od 2016. godine ostao je samo 'dvojac' načelnik i referentica. – Posla je jako puno. Iako je Hrašćina mala općina, posao nije ništa drugačiji nego u velikim općinama. Fale nam komunalni redar i poljoprivredni redar. Htjeli bismo sklopiti ugovor s drugim općinama o zapošljavanju zajedničkih redara ili možda, ako će biti moguće, zaposliti i poljoprivrednog i komunalnog redara u jednoj osobi. Za sada te poslove obavljamo sami preko Jedinstvenog upravnog odjela, ali to nije adekvatno. Teško nam je, no borimo se – priča načelnik Tukač, koji, s obzirom na broj zaposlenika, obavlja i mnoge stvari koje ne rade njegovi kolege.

– Obilazim ceste, mjerim groblje, ne znam ni sam što sve nismo radili sami. Bez godišnjeg odmora, popodne, subote, nedjelje... A štednja zapravo i nije tako velika, jer to su zapravo male cifre, te naše plaće – navodi načelnik Tukač. - Strahovito puno posla je u papirnatom dijelu, kojeg ljudi niti ne vide. Pa ipak, i ovako malobrojni uspjeli smo prijaviti desetak EU projekata. Već sada nam je puno lakše, a uskoro će kolegica biti primljena na puno radno vrijeme, pa će biti još bolje – zaključuje načelnik Tukač.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook