Prethodni članak
Sljedeći članak

'Tuheljska župa vrlo je živa i bogata raznim događanjima i djelatnostima'

Tuheljska župa nedavno je dobila novog župnika, velečasnog Božu Belinića koji se predstavlja čitateljima našeg portala


Novi tuheljski župnik rođen je u župi svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela u Miholcu kod Križevaca. Nakon osnovne škole koju je pohađao u Miholcu i Sv. Petru Orehovcu, krenuo je u Drvoprerađivačku srednju školu u Zagrebu jer mu je otac stolar: 'No, već nakon završenog drugog razreda, krenuo sam u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu, osjetivši u sebi zov i želju postati svećenikom. Moram iskreno priznati da je Međugorje odigralo važnu ulogu u mom životu. Prvi dio vojnog roka služio sam u Mostaru. Kada bi mi roditelji i sestra došli u posjet, otišao bih s njima na Svetu Misu u Međugorje. Nakon vojske, nastavio sam svoju pripravu za svećeništvo u Bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu u Zagrebu. Zaređen sam za svećenika u zagrebačkoj katedrali 27. lipnja 1998. godine, po rukama kard. Josipa Bozanića, a na toj Misi ređenja je bio prisutan i umirovljeni kard. Franjo Kuharić. Mladu Misu sam slavio u mom dragom Miholcu 5. srpnja 1998. godine, a za mladomisničko i životno geslo uzeo sam geslo sv. pape Ivana Pavla II.: Totus Tuus – prisjetio se novi tuheljski župnik.


Svećenički put


'Nakon svećeničkog ređenja, moja prva župa u koju sam bio poslan služiti kao kapelan, bila je župa Gospe Snježne u Kutini. Zatim sam bio poslan u službi kapelana u župe sv. Ivana Nepomuka u Stupniku-Lučkom i sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Nakon službe kapelana, poslan sam u ulozi župnika u župe Uzvišenja sv. Križa u Završju Netretićkom, Sv. Martina biskupa u Svetom Martinu pod Okićem i Presvetog Srca Isusova u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, u kojoj sam boravio zadnjih sedam godina među bolesnicima, opisao je svoj dosadašnji svećenički put vlč. Belinić odnedavno imenovan tuheljskim župnikom.


'Priroda, zelenilo, mir kojim odišu ova brda, uistinu je veliki dar'


'25. lipnja ove godine, kard. Josip Bozanić pozvao me k sebi na razgovor i rekao da mi želi dodijeliti novu župu Tuhelj. Htio je čuti i moje mišljenje na tu njegovu ponudu, a ja sam mu iskreno odgovorio: Ne bih htio da ovo ispadne kao neka pobožna fraza, al uvijek sam u Vašoj odluci gledao Volju Božju što se premještaja tiče. I ovaj premještaj u župu Tuhelj prihvatio sam kao Volju Božju i zbog toga sam imao i imam mir u sebi. Moram iskreno priznati da su mi prvi dojmovi posve pozitivni. Župljani su me jako lijepo dočekali i prihvatili - i odrasli i mladi. Osjetio sam njihovu otvorenost i dobrodošlicu. Ljudi su ovdje jako dragi i susretljivi. Imaju dobro srce. Jako mi se sviđa drevna župna crkva koja je okružena zelenim brdima. Moram priznati da mi je bilo posebno drago kada sam saznao da je ovo Župa Uznesenja BD Marije. A također svoju posebnu čar imaju i kapele na području župe. Ova priroda, zelenilo, mir kojim odišu ova brda, uistinu je veliki dar, pun je pozitivnih dojmova velečasni Belinić koji ističe kako je tuheljska župa vrlo živa i bogata raznim događanjima i djelatnostima.'Tu su udruge poput KUD-a Naša lipa, limena glazba i razne druge udruge. U crkvi su izvrsni zborovi odraslih i mladih. Molitvene skupine, živa Krunica. Prije Mise moli se Krunica. Tu svakako dominira proslava Velike Gospe i procesija s Gospinim kipom. Ovom prigodom htio bih zahvaliti i svojoj subraći svećenicima koji su bili u ovoj župi na službi i svojim radom doprinijeli duhovnom rastu, rekao je župnik Belinić.


Svečanost posvete cijele župe Bezgrešnom Srcu Marijinu


'Ovim putem svim svojim župljanima obznanjujem i sve ih pozivam da se i svi mi kao župa posvetimo - potpuno predamo Bezgrešnom Srcu Marijinu, odazivajući se tako Njezinu pozivu i želji. Ta velika svečanost posvete cijele naše župe Bezgrešnom Srcu Marijinu bila bi iduće godine u nedjelju, 15. svibnja 2022. godine. To je nedjelja najbliža blagdanu Gospe Fatimske. Za tu prigodu, po uzoru na sv. Arškog župnika, jedan umjetnik, prof. Hrvoje Ljubić izradio bi Marijino Srce u koje bi stavili popis svih župljana, svih obitelji koje bi se upisale svojom rukom na jednu vrpcu za vrijeme blagoslova obitelji. I to Marijino Srce stavili bi u župnu crkvu uz Marijin kip kao što je to učinio i sv. Arški župnik, rekao je novi tuheljski župnik koji kaže da će svojim župljanima navještati Riječi Evanđelja kako bi pronašli mir u duši.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Opasnost je od naleta na predmet na kolniku na autocesti A7 između tunela TRSAT i tunela ŠKURINJE I u smjeru GP Rupa. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.  Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zbog radova i privreme...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program