Prethodni članak
Sljedeći članak

TRŠKI VRH: Statička sanacija crkve doprinijela da su oštećenja od potresa bila minimalna

Na obnovi jedne od najljepši baroknih crkava u ovom dijelu Hrvatske, crkvi Majke Božje Jeruzalemske, kontinuirano se radi od 2009. godine


Najpoznatija krapinska crkva, crkva Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, građena od 1750. -1761. godine, jedna je od najljepših baroknih crkava u ovom dijelu Hrvatske. Ponosi se bogato izrađenim oltarima iz zagrebačke radionice Antona Merzia, umjetničkim slikama Antona Lerchingera iz Rogateca te rijetkim orguljama majstora Antona Römera iz Graza. Uokolo crkve nalazi se cinktura građena u obliku osmerokuta, a u svakom je kutu podignuta mala kula za kapelicu. To su Kapela Lurdske Gospe, Kapela sv. Emerika, Kapela sv. Izidora seljaka, Kapela sv. Ivana i Pavla mučenika. Uz cinkturu je kapela Uskrsnuća Isusova kao završetak černaest postaja križnog puta. Godine 1898. krapinski župnik Stjepan Vukovinski dao je obnoviti cinkturu. Zidovi cinkture i prije su bili oslikani slikama čudotvornih djela Majke Božje Jeruzalemske. Stare slike tada je obnovio slikar Lovro Sirnik iz Trškog Vrha.

foto: Hrvatski restauratorski zavod

 

Sanacija pukotina

Hrvatski restauratorski zavod, uz nadzor Konzervatorskog odjela u Krapini, u okviru raspoloživih sredstava, radi na obnovi i sanaciji crkve Majke Božje Jeruzalemske u kontinuitetu od 2009. godine. Od te je godine izrađena brojna projektna dokumentacija - arhitektonska snimka postojećeg stanja cinktora, analiza postojećeg stanja zidane konstrukcije cinktora, glavni projekt drenažno-odvodnog sustava kompleksa te sanacije zidane konstrukcije crkve, izmjene i dopune projekta sanacije zidane konstrukcije crkve, elaborat konzervatorsko-restauratorskih istraživanja cinktora te izvještaj o provedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na zidnom osliku, kaže Marija Šiško Omrčen iz Ministarstva kulture i medija. Od radova je, dodaje, u tom razdoblju izvedeno podtemeljenje sakristije, drenažni prsten oko crkve i odvodi niz padinu brijega, a u tijeku je sanacija oštećenja zidane konstrukcije crkve. Od konzervatorsko-restauratorskih radova dovršeni su radovi na zidnoj slici svoda svetišta. - Tijekom posljednje tri godine izvedeni su radovi sanacije zidane konstrukcije u potkrovnoj zoni crkve, ojačanje pojasnica svodova crkve u zoni iznad pjevališta, ojačanje i sanacije pukotina svodova pjevališta, trijumfalnog luka crkve, istočne pojasnice velikog svoda te pojasnica svoda svetišta. Radovi izvedeni u 2020. godini nastavak su programa provedenog prethodnih godina, a obuhvatili su sanaciju pukotina nastalih uslijed diferencijalnih slijeganja na sjevernoj, južnoj i zapadnoj pojasnici velikog svoda, ugradnjom proizvoda od karbonskih vlakana. Proizvodima od karbonskih vlakana (trake, užad) sanirani su i dijelovi oratorija, dok je dio pukotina (istočni zid svetišta, polukupole bočnih kapela, pete i niži dijelovi velikog svoda lađe) saniran prošivanjem inoks sidrima – napominje.

foto: Hrvatski restauratorski zavod

 

Nastavak radova

Zbog izuzetno vrijednih zidnih slika u crkvi, pozicije bušotina za ugradnju sidara, kao i pozicije za ugradnju karbonskih vlakana odredio je konzervator - restaurator, kako bi se oštećivanje zidnog oslika svelo na minimum i to u najneosjetljivijim zonama (monokromne partije i sl.). - U 2021. godini, odnosno u narednim godinama planiran je nastavak radova na sanaciji pukotina i to u višim dijelovima svoda, kada bude postavljena skela i za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnom osliku. Od 2009. do 2020. godine na radove i dokumentaciju utrošeno je 2.295.000,00 kuna, koje je osiguralo Ministarstvo kulture i medija. Radovi na statičkoj sanaciji izvedeni proteklih godina znatno su doprinijeli stabilizaciji i potresnoj otpornosti crkve, tako da su oštećenja prouzročena potresima u 2020. godini bila minimalna – kažu u Ministarstvu kulture i medija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook