Prethodni članak
Sljedeći članak

Trojica kipara u kleti Mladena Horvateka izrezbarila 'Posljednju večeru' koja putuje u Rim

Trojica umjetnika kipara Mato Tijardović, Ivica Torić i Ivan Forjan gotovo tjedan dana uz svoj nesporan talent i dlijeto za drvo rezbarili su i oblikovali 'posljednju večeru' koja će se postaviti u blagovaonicu Doma hrvatskih hodočasnika dr. Ivan Merz u Rimu


Vrijedno umjetničko djelo ovih je dana izašlo iz kleti Mladena Horvateka u Gornjem Hruševcu i uskoro putuje za Rim. Trojica umjetnika kipara Mato Tijardović, Ivica Torić i Ivan Forjan gotovo tjedan dana uz svoj nesporan talent i dlijeto za drvo rezbarili su i oblikovali 'posljednju večeru' koja putuje u Dom hrvatskih hodočasnika dr. Ivan Merz.

Ideja patera Nađa

Inicijator ovog umjetničkog djela je pater Božidar Nađ, inače rodom iz Bedekovčine, otkrili su nam naši sugovornici, a koji vodi taj hodočasnički centar. Kad smo ih posjetili u njihovom ateljeu bili su pred završetkom, a kako nam je otkrio domaćin Mladen Horvatek njegovo prijateljstvo s kiparima, koje je rezultiralo brojnim umjetničkim djelima traje već preko 25 godina.

– Umjetnici iz likovne kolonije Ernestinovo dolaze kod nas u stubički kraj i mi se rado odazivamo k njima. Napravili smo brojna kiparska djela, a jedno od njih je raspelo koje krasi centar Hruševca kojeg sam ja poklonio svom rodnom selu – rekao je Horvatek, inače i sam zaljubljenik u umjetnost i sakupljač umjetnina, najavivši ove godine i treću umjetničko kiparsko – slikarsku koloniju te suradnju s Gradom Donja Stubica.

Timski rad

Mato Tijardović, poznati hrvatski kipar koji je izradio dva i pol metra veliku skulpturu tenisača Gorana Ivaniševića, rođak poznatog skladatelja Ive Tijardovića, predsjednik je Likovne udruge Petar Smajić Ernestinovo, prve i najpoznatije kiparske kolonije u Hrvatskoj, ispričao nam je da sve rade timski.

– Naše djelo veliko 2 metra x 90 krasit će blagavaonu Doma za hodočasnike u Rimu, hrvatske iseljenike koji dolaze u taj dom kada hodočaste u Rim, iz Amerike, Novog Zelanda, Australije, ali i naši Hrvati iz svoje domovine. Idemo svi u Rim u travnju, moguće da naše djelo vidi i papa –kaže Tijardović. Drvo koje su koristili za svoje novo umjetničko djelo je trešnja. Umjetnici su spojili ugodno s korisnim.
Friški zagorski zrak, bregi koji opuštaju i ukusna zagorska hrana i kapljica učinili su im ove dane ugodnijim, a svi jedva čekaju put u vječni grad Rim gdje će izložiti svoj zajednički rad koji je nastao u najboljem zagorskom ateljeu, kleti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook