Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri dana programa u sjećanje na Željku Boc i obilježavanje 20. Recitala njoj u čast

Uz 20. Recital radionice, predavanje, predstavljanje zbirke pjesama Željke Boc i pjesmenice uz jubilej


Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske organizira Recital ljubavne poezije ''Željka Boc'', koji će se održati, kao i svake godine na samo Valentinovo, 14. veljače. No, kako je ove godine na rasporedu 20. recital, organizator je pripremio bogati popratni program, koji će potrajati tri dana. Inače, na natječaj za ovogodišnji recital pristiglo je 276 pjesama od čak 105 autora. Stručni sud u sastavu dr. sc. Zrinka Jelaska, prof. Vesna Svaguša i pjesnik Enes Kišević, odabrao je 36 pjesama za izvođenje na samoj završnici kao i 60 pjesama od 54 autora, koje će biti objavljene u Zborniku ''Hod se nastavlja''. No, uz redovni zbornik ove godine bit će tiskana i pjesmenica ''Željela sam samo trajati'' povodom dvadeset godina Recitala ljubavne poezije u čast Željki Boc, a u kojoj će se naći sve nagrađene pjesme svih 20 recitala, osim naravno ovogodišnje nagrade publike i vjenčića publike, koje će biti poznate na samoj završnici. Također tiskat će se i zbirka pjesama Željke Boc ''Nisam otišla'', u kojoj će mjesto naći odabrane pjesme iz njezine dvije zbirke izdane za života ''Latice i sreća'' i ''Geometrija''. Pjesme je odabrao Enes Kišević. U pripremi su sudjelovali i prof. Ivančica Tomorad kao urednica, te prof. Marija Lamot i ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica Mira Pižir, a u zbirci se nalazi 70 pjesama Željke Boc. Upravo predstavljanjem ove zbirke počinje trodnevni program pod nazivom Željkin spomenar – Pjesnički dani Željke Boc u Mariji Bistrici i to u nedjelju 12. veljače u 17 sati u Domu kulture u Mariji Bistrici. Zbirku će predstaviti upravio Kišević, Lamot i Tomorad, a pjesme će čitati Enes Kišević i Sonja Šarunić. Glazbeni gosti bit će Mirela Bačani Đunđek i Oliver Belošević, koji će izvesti četiri Željkine uglazbljene pjesme.

Prijavite se na radionice

Program se nastavlja u ponedjeljak 13. veljače već od 9 sati i to u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici, a počinje predavanjem ''Srce poezije'' – Enes Kišević, dipl. glumac i pjesnik, predstavit će povijest poezije počevši od razdoblja 2000 godina pr. Kr. recitiranjem odabranih pjesama. Sudionici će s izvoditeljem prepoznavati vrsnoću i stil pjesama. Prof. dr. sc. Zrinka Jelaska govorit će na temu Osnove pjesničkoga stvaranja i predstaviti osnovne pojmove vezani uz proces pjesničkoga stvaranja poput nadahnuća i darovitosti, osobnoga i pjesničkoga iskustva, osjećajnosti i poetičnosti. U planu je i čitav niz radionica u Hotelu Kaj, prvi niz u ponedjeljak od 10.15 do 13 sati, drugi niz od 16 do 17.30 sati i treći niz u utorak 14. veljače od 11.30 do 13 sati. Radionice će voditi Enes Kišević, prof. Vesna Svaguša, dr. sc. Nada Babić, prof. dr. sc. Zrinka Jelaska i prof. Rosanda Tometić. Glavne teme su: Raznolikost pjesničkih oblika, Teme i granice ljubavnih pjesama, Stilske figure u pjesmama, Čitanje i recitiranje pjesme te Pisani lik pjesme – od slova do bjelina. Broj polaznika radionica je ograničen, pa je potrebna prijava na Facebook stranici Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica, gdje se nalaze i ostali detalji radionica. U ponedjeljak program završava u Domu kulture u Mariji Bistrici predstavljanjem pjesmenice ''Željela sam samo trajati'', s početkom u 18 sati. Pjesmenicu će predstaviti Mira Pižir i Zrinka Jelaska, pjesme će čitati Dubravko Sidor i Rosanda Tometić, a u glazbenom dijelu programa nastupit će polaznici Glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica. Likovne urednice ove pjesmenice, ali i preostale dvije publikacije su Bernarda Cesar, Marija Juza i Monika Markić. Na samo Valentinovo, u Hotelu Kaj u 9 sati na rasporedu je predavanje Enesa Kiševića, u 10.30 u Svetištu MBB-e služit će se misa za Željku Boc, a sama završnica programa i 20. Recitala ''Željka Boc'' na rasporedu je u Domu kulture od 18 sati. Interpretatori su i ove godine Rosanda Tometić i Dubravko Sidor, voditelji Jelena Januš – Grbić i Elvis Lacković, a glazbeni gost je Mladen Kosovec. Također, u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica bit će postavljena prigodna izložba ''Hod se nastavlja'' - Izbor ilustracija iz zbornika Hod se nastavlja 2004. - 2023., koju je pripremila Bernarda Cesar i njezina Udruga ''Sintoment''. Izložba će se moći pogledati u radnom vremenu knjižnice do 1. ožujka, a u knjižnici će se i nakon Recitala moći nabaviti sve tri publikacije.

Kišević je u 20 godina pročitao svih 6260 pjesama pristiglih na natječaj

U ovih 20 godina ukupno je na natječaje ovog recitala poslano 6260 pjesama od 1563 autora. Organizatori kao zanimljivost ističu da je Enes Kišević svih 20 godina u stručnom sudu, što znači da je pročitao svih 6260 pjesama. Također, u 20 zbornika ukupno je objavljena 1151 pjesma od 790 pjesnika. Što se pak tiče nagrada, stručni sud odlučio je o tri nagrade, tri pohvale, Vjenčiću ''Željke Boc'', a dodijelit će i Jubilarni vjenčić ''Željke Boc'', kojeg će dobiti pjesnik zastupljen u 15 od 20 zbornika. Publika u dvorani će odlučiti o nagradi publike, a i ove godine nastavlja se praksa dodjele nagrade ''Vjenčić publike''. Ona će biti dodijeljena autoru ili autorici pjesme koja skupi najviše ''lajkova'' na Facebook stranici Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica na kojoj su objavljene sve pjesme, njih 60, koje ulaze u ovogodišnji zbornik Hod se nastavlja. Glasati se može do 9. veljače.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook