Prethodni članak
Sljedeći članak

Trgovci se pripremaju za uvođenje eura: 'Mi ćemo tu imati velike dodatne troškove'


U Zagrebu se danas, u organizaciji Udruge trgovine i logistike, održava konferencija pod nazivom „IMPLEMENTACIJA EURA – SVE ŠTO MORATE ZNATI“ na kojoj stručne panele održavaju Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatska narodna banka te Državni inspektorat.

Naime, kako su istaknuli organizatori, uvođenje eura jedan je od operativno najzahtjevnijih i najvećih izazova s kojima su se hrvatski poslodavci ikada susreli. Sredinom svibnja Hrvatski sabor je usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, Vlada je objavila i dodatne Smjernice za prilagodbu gospodarstva, osnovano je i posebno tijelo „Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača“ koje je izdalo sveobuhvatne upute , no praktična implementacija brojnim poslodavcima otvara brojne nedoumice i pitanja koje trebaju objašnjenje i odgovor. S druge strane, kako se moglo čuti u današnjem uvodu same konferencije, uvođenje eura trgovcima stvara i brojne dodatne troškove, od samih sustava, do fizičke izmjene označenih cijena svakog pojedinog artikla.

Ana Babić, dopredsjednica Udruge trgovine i logistike, inače county manager LPP Hrvatske i Slovenije, rekla je kako je ovo prva konferencija u njihovoj organizaciji, te izrazila nadu da će to biti samo jedna od mnogobrojnih. - Udrugu smo osnovali nedavno, s konkretnim ciljevima, a jedan od njih je biti podrška pri implementaciji, uvođenju eura, kako institucijama, tako poglavito nama trgovcima i logističarima. I danas smo ovdje kako bismo, u suradnji s institucijama i medijima, približili euro javnosti – rekla je Ana Babić te napomenula kako su se za uvođenje eura počeli pripremati još u rujnu prošle godine, jer da su čekali donošenje zakona o euru, ni bi se stigli pripremiti na vrijeme.

Kako je napomenula, uvođenje eura nije samo promijeniti cijene na policama, već je riječ o kompletnoj prilagodbi poslovanja, za što se troškovi penju i preko nekoliko desetaka tisuća eura. – Moram reći da je suradnja s institucijama odlična. Prve smjernice smo dobili već u rujnu prošle godine, a nakon neke povratne reakcije nas trgovaca smjernice su prilagođene, dano nam je još dosta detalja i odgovoreno je na naša pitanja. Nadam se da će suradnja s institucijama i ubuduće, kod nekih drugi tema, biti jednako tako dobra – istaknula je Ana Babić.

Predsjednik UTIL-a, Denis Čupić, istaknuo je kako su trgovci naučeni na izazove. - Uvođenje eura je jedan od izazova, ali jedan od manjih izazova s kojim se mi srećemo, kako posljednjih dvadesetak godina, od kad u Hrvatskoj postoji moderna trgovina tako i posljednje tri godine koje su bile vrlo izazovne. Tako da je trgovina naučena na kontinuirane promjene, znamo se s njima nositi, a uvođenje eura je samo jedan od izazova – rekao je Denis Čupić, dodavši kako im Udruga daje određenu platformu pomoću koje mogu s dionicima u državi partnerski surađivati na rješavanju izazova.

O samom uvođenju eura, Čupić je rekao kako će ono svim sudionicima u prodajnom lancu donijeti određeno olakšanje. - Mora nam svima biti jasno da je Hrvatska negdje od 2004. godine visoko euroizirana zemlja. Od 2008. godine većina investicija u trgovini je vezana uz euro i veliki dio prodajnog lanca je vezan za euro. I naravno da će uvođenje eura olakšati poslovanje svima. Kako stranim lancima koji su prisutni u Hrvatskoj, tako i domaćim trgovcima jer se većina operacija i većina poslovanja koje se nalaze s druge strane od one koju vidi potrošač, je euroizirana. I ona stvar koju također volim reći je da u Hrvatskoj ne postoje strani trgovci. U Hrvatskoj su svi domaći trgovci. Jer i trgovac koji je u vlasništvu stranog trgovačkog lanca je trgovačko društvo registrirano u Republici Hrvatskoj, posluje u hrvatskim okvirima, plaća porez u Hrvatskoj i zapošljava radnike u Hrvatskoj - rekao je Ćupć.

Također, osvrnuo se i novi Zakon o zaštiti potrošača. - Uvođenje eura će s jedne strane biti vrlo izazovno, ali mi smo u trgovinama već ove godine imali jedan izazovni zakon, a to je Zakon o zaštiti potrošača, koji je s jedne strane postrožio iskazivanje cijena, a isto tako je već sada, u prvim tjednima implementacije, doveo do toga da su se smanjila sniženja, jer nova etiketiranja i nova iskazivanja cijena će dovesti do toga da će trgovci polako smanjiti razinu sniženja, jer je operativno ovo postalo prekomplicirano. I ono što bi hitno trebali mijenjati je to da su Hrvatska, Slovenija i Estonija jedine zemlja u EU koje u tu direktivu nisu ugradile određena isključenja. Jer kroz ovu politiku iskazivanja cijena, ovaj Zakon o zaštiti potrošača nije doveo do zaštite potrošača. Prava zaštita potrošača treba biti da potrošač može kupiti kvalitetnu robu po za njega najnižoj cijeni – naglasio je Čupić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook