Prethodni članak
Sljedeći članak

Tražite posao? Ovo su najtraženija zanimanja na burzi rada

 

Kratkoročni signali s tržišta rada stoga su umjereno povoljni i upućuju na rast aktivnosti u drugom tromjesečju.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u svibnju je na godišnjoj razini pao peti mjesec zaredom, ovaj puta za 1,9%, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). “Pad OVI indeksa nastavio se, ali nešto slabijim intenzitetom jer je godišnja stopa pada u svibnju iznosila 1,9% naprema 5,4% zabilježenih prethodni mjesec.

U posljednjih 12 mjeseci prosječna vrijednost indeksa bila je za 0,8% manja u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje, što je ublažavanje pada u odnosu na prva četiri mjeseca ove godine”, piše na internetskoj stranici EIZ-a.

EIZ-ovi analitičari napominju da kumulativno pad od kraja prošle godine iznosi 2,4%, ali gledano po tromjesečjima, drugo je u plusu za 1,4% u odnosu na prvo tromjesečje jer su desezonirane vrijednosti u travnju bile pozitivne, a u svibnju ostale nepromijenjene u odnosu na mjesec ranije, piše Poslovni dnevnik.

Kratkoročni signali s tržišta rada stoga su umjereno povoljni i upućuju na rast aktivnosti u drugom tromjesečju, o čemu ćemo konačni sud moći donijeti tek s podacima za tekući mjesec, naveli su.

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na lanjski svibanj – prodavači drže prvo mjesto, slijede kuhari i konobari koji su zamijenili mjesta, a skladištari i vozači zauzeli su 4. i 5. mjesto.

Najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa u svibnju dali su oglasi za kuhare i knjigovođe, dok su najveći negativan doprinos imali oglasi za konobare, auto servisere te programere za kojima je potražnja u godinu dana pala za 45,9%.

Programeri su i na ljestvici najtraženijih zanimanja pali s 20. na 31. mjesto. Najveći skok na ljestvici najtraženijih zanimanja imali su – učitelji.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook