Prethodni članak
Sljedeći članak

TRAMIŠAK: Obnova u Banovini mogla bi početi u rano ljeto

  • Dusko Jaramaz/PIXSELL

    Dusko Jaramaz/PIXSELL


Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je danas uoči sjednice vlade kako bi obnova na području Sisačko-moslavačke županije, koja je stradala u potresu, mogla početi u drugoj polovici godine, odnosno u rano ljeto.

"Vezano uz traženje financijskih izvora za financiranje obnove potresom stradalih područja, prvenstveno ćemo koristiti sredstva iz dostupnih programa fondova EU. Tu govorimo o 111 milijuna eura koji će biti namijenjeni za obnovu stambenog fonda, odnosno izgradnju ili rekonstrukciju stambenog fonda u funkciji socijalnog stanovanja, odnosno zbrinjavanje starijih, nemoćnih, osoba s invaliditetom, marginaliziranih skupina, (pripadnika) nacionalnih manjina itd.", kazala je Tramišak, prenosi Index.hr.

Pojasnila je kako je u tijeku izmjena operativnog programa Konkurentnost i kohezija, čeka se program mjera koji će reći kakvi će se modeli obnove provodit i sukladno tome će se pristupiti izgradnji obiteljskih kuća.

"Sredstva su već na raspolaganju, samo čekamo izradu programa", kazala je Tramišak napominjući kako je neformalni dijalog s EK-om već otvoren. Oni su, kako je rekla, spremni na izmjenu operativnih programa i odmah ove godine možemo krenuti sa realizacijom. 

Izgradnja bi trebala početi udrugoj polovici ove godine, već možda na proljeće ili ljeto. Sve ovisi kako ćemo uspjeti brzo napraviti model obiteljske kuće, prikupiti anketu od ljudi koji bi htjeli koristiti takav oblik stanogradnje. Govorimo o izgradnji novih dijelova naselja te državnim stanovima i državnim kućama, po sličnom principu kako je do sada radio Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje koji svake godine dodjeljuje određeni broj državnih kuća i stanova na korištenje obiteljima koje su u potrebi", pojasnila je Tramišak, javlja Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook