Prethodni članak
Sljedeći članak

[TRAKTORISTI, OPREZ] U posljednjih par godina u Zagorju poginuo 21 traktorist


Na zagorskim prometnicama prvi 'vjesnici proljeća' su svakako poljoprivredni traktori, koje i ovih dana sve više susrećemo na cestama. Iako su vozači osobnih automobila nerijetko nervozni zbog traktora koji usporavaju promet na cesti te ih često 'optužuju' da dovode u opasnost one koji ih žele pretjecati, ako pogledamo i proučimo statističke podatke o prometnim nesrećama, kao i o broju prevrtanja traktora van prometne površine, na livadama, šumama i poljskim putevima, ispada da su traktoristi daleko najopasniji upravo sami za sebe.

Prometne nesreće i prevrtanja

Kolika je ta opasnost dovoljno govori podatak da je od početka 2014. godine do kraja prošle godine u Zagorju smrtno stradalo 5 osoba u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali vozači poljoprivrednih traktora, dok je u istom razdoblju izvan prometnica, što se ne ubraja u prometne nesreće, zagorska policija zabilježila čak 58 prevrtanja traktora, u kojima je život izgubilo 16 traktorista. Razlog zbog kojeg smo kao početni datum uzeli upravo 01. siječanj 2014. godine, zapravo, čisto je tehničke prirode. Naime, tada je stupio na snagu novi zakon koji je izdvojio prevrtanje traktora izvan prometnica iz statistika prometnih nesreća, dok su se do tad i prevrtanja traktora na livadi ili u šumi bilježila kao prometne nesreće.

Stariji vozači i stariji traktori

Kad su u pitanju prometne nesreće, policijska službenica za informiranje PU krapinsko – zagorske, Marijana Mužar rekla nam je da se na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska, od početka 2014. do kraja 2021. dogodilo 138 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači poljoprivrednih traktora. - Od navedenih 138 prometnih nesreća 5 prometnih nesreća bilo je s poginulim osobama u kojima je 5 osoba smrtno stradalo, 56 nesreća je bilo s ozlijeđenim osobama u kojima su 22 osobe zadobile teške, a 35 osoba lakše tjelesne ozljede, a u 77 prometnih nesreća je nastala materijalna šteta – rekla je Mužar te dodala kako su uzroci prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima su sudjelovali vozači poljoprivrednog traktora bili brzina neprimjerena uvjetima na cesti, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje po kolniku te ostale greške i propusti. - Starost poginulih vozača poljoprivrednog traktora u prometnim nesrećama bila je između 59-75 godina, a poljoprivredni traktori koji su sudjelovali u prometnim nesrećama s poginulim osobama su između 1966. i 1991. godine. Od pet poljoprivrednih traktora koji su sudjelovali u prometnim nesrećama s poginulim osobama 4 ili 80,0 % bilo je neregistrirano – rekla nam je Marijana Mužar.

Brojna prevrtanja

Kao što smo već ranije spomenuli, policija svake godine zabilježi i velik broj prevrtanja traktora, koja često završe s tragičnim, smrtnim posljedicama. Posebno velik broj takvih slučajeva zabilježen je u proteklih pet godina. - Od 01. siječnja 2017. do 31. prosinca 2021. godine evidentirano je 42 događaja prevrtanja poljoprivrednog traktora van prometne površine. U navedenim događajima 13 osoba je smrtno stradalo, 20 osoba je zadobilo teške, a 11 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede – navela je Mužar te dodala kako su u prva dva mjeseca ove godine zabilježene već dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali traktoristi te jedno prevrtanje traktora van prometne površine.

Uzroci stradavanja

Također, Mužar je napomenula kako su najčešći uzroci stradavanja, odnosno događanja nesreća, neiskustvo vozača, veliki nagibi na poljoprivrednim površinama, prisutnost alkohola u organizmu, a s kojim dolazi precijenjivanje vlastitih vozačkih sposobnosti. Isto tako, stradava veći broj putnika koji se prevoze sjedeći ili stojeći na dijelovima traktora, priključaka ili priključnih vozila koja nisu namijenjena za siguran prijevoz putnika, kao što su spojna poluga na stražnjoj hidraulici traktora, stepenice traktora, blatobrani traktora, razni traktorski priključci i na stranicama priključnih vozila. - Upozoravamo da je veliki broj prometnih nesreća uzrokovan ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada te olakim shvaćanjem opasnosti, jer i najmanjom nepažnjom prilikom upravljanja i rada traktorom, pa čak i prilikom prepravaka ili popravaka traktora i priključaka, može doći do neželjenih posljedica – upozorila je Mužar.

Upozorenja policije

Na kraju, Mužar je u ime PU krapinsko – zagorske apelirala na vozače da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti kočnica i upravljačkog mehanizma, da prilikom obavljanja poljodjelskih radova ne skidaju s traktora kabinu ili zaštitni okvir i da vode računa o konfiguraciji terena kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. Naravno, upozorila ih je i da ne voze pod utjecajem alkohola, da vode računa o atmosferskim prilikama (vrućina, sparina, kiša) i utjecaju istih, da obrate pozornost gdje prevoze putnike,da ne započinju vožnju kada se loše osjećaju ili kada su umorni, da ne upravljaju u prometu neregistriranim i neosiguranim traktorima, i, dakako, da ne upravljaju poljoprivrednim traktorima u prometu bez položenog vozačkog ispita. - Apeliramo i na vlasnike traktora i radnih strojeva da ne daju na korištenje svoja vozila osobama koje nemaju položeni vozački ispit. Nadamo se da će sudionici u prometu dobronamjerno prihvatiti ovaj apel kako bi u narednom periodu imali što manje prometnih nesreća, a time i što manje stradavanja u tim nesrećama, posebice stradavanja s najtežim posljedicama – rekla je Marijana Mužar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook