Prethodni članak
Sljedeći članak

TRADICIJA SE NASTAVLJA: Missice ovogodišnje izložbe stoke i konja su krava Brunda i kobila Linda


Jutro u Zlataru danas je započelo dopremom stoke na XXI. izložbu stoke i XXIII. izložbu konja pod glavnom organizatorskom palicom Krapinsko - zagorske županije, uz partnere; Turističku zajednicu KZŽ, Grad Zlatar i Ministartsvo poljoprivrede. Nakon što su se izlagači okupili, uslijedilo je ocijenjivanje, zatim mimohod konjskih zaprega i jahača, a onda i Svečano otvaranje izložbe 'Babinko kup', predvođenje izložbenih grla te proglašenje i nagrađivanje najboljih grla.

Važnost tradicije

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar otvorio je izložbu i ovom prilikom zahvalio svim uzgajivačima koji su se odlučili doći sa svojim grlima i pokazati ono što Zagorje ima.
- Imamo sjajne proizvođače koji na najvećim hrvatskim i europskim sajmovima osvajaju najviša odličja na čemu im čestitam. Nadam se da ćemo sljedeće godine biti u adekvatnijem prostoru, ali postoji nešto što se ne može kupiti, a to je tradicija – poručio je Kolar.

Zlatarska gradonačelnica i saborska zastupnica Jasenka Auguštan Pentek poručila je:
- U Zlataru smo na jednoj privremenoj lokaciji budući da se na tržnica radi., ali kako kažu 'Gdje kuća nije tijesna, ni čeljad nije bijesna'. Želim svima ugodan dan, a čestitke upućujem svim izlagačima.

Izložba ne bi mogla biti održana ni bez Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a Zlatar je posjetio savjetnik ravnateljice za stočarstvo Davor Pašalić.
- Zahvaljujem cijenjenim uzgajivačima što su i ove godine došli, a velika snaga su i mladi uzgajivači. Nadam se da će se stanje u poljoprivredi popraviti, da ćemo izmijeniti iskustva i krenuti s većom proizvodnjom – poručio je.

Izvorne pasmine

Predsjednik Središnjeg saveza udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvanjaka Miško Šklempe zahvalio je organizatorima i izlagačima na njegovanju tradicije.

- Nemojte izgubiti ovo što imate i hvala onima koji su omogućili da danas u Hrvatskoj možemo pokazati izvorne hrvatske pasmine, naše kraljice – rekao je Šklempe.

Predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac Miro Latin zamolio je sve prisutne da se tradicija i nastavi:
- Odaziv je jako dobar, ali nadam se da će dogodine biti još veći. Mi u savezu imamo jednu kolekciju, sljedeće ćemo godine to podebljati. Molim vas da nastavimo tradiciju.

Izložbi su prisustvovali i zlatarbistrička načelnica Vesna Mikulec, načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec, načelnica Konjščine i saborska zastupnica Anita Curiš Krok, član Županijske skupštine Davor Kljak i član Odbora za poljoprivredu Dragutin Jakuš, iz Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku, razvoj poljoprivrede Darko Antonina.

U nastavku donosimo poredak po kategorijama:
Izložba stoke, simentalska pasmina
Prvo mjesto iz kolekcije steonih junica zauzela je Selma posjednika Josipa Vuđana iz Mihovljana, drugo mjesto Lady Anđelka Kiseljaka iz Krapine, a treće mjesto junica Vanja Friderika Hajdinjaka iz Desinića.

Kolekcija mladih krava s 1 teljenjem
Prvo mjesto Cuga Božidara Domitrana iz Zlatara, drugo mjesto Fany Borisa Šlogara iz Zagorskih Sela, a treće Luna Anđelka Kiseljaka iz Krapine.

Kolekcija krava s 2 i više teljenja
Prvo mjesto Šuma Maje Benković iz Vojnovca Loborskog, drugo mjesto Lada Anđelka Kiseljaka iz Krapine, treće mjesto Milka Friderika Hajdinjaka iz Desinića, a šampionka je krava Brunda posjednika Božidara Domitrana iz Zlatara.

Domitranu je ovo već 15. titula. - U štali imam 180 grla, a ova pobjeda mi znači puno. Imam volju, drži me još žar da hodam na izložbe. Tajne uspjeha nema, samo ulaganje u genetiku. Mi u štali nemamo lošeg grla - rekao je ovom prilikom 69-godišnji Domitran.

Izložba konja
Kolekcija konja hrvatskog hladnokrvanjaka, kolekcija pastuha
Prvo mjesto Rubus, uzgajivača Mirka Majseca iz Bobovja, vlasnika Petra Jadeka iz Zaboka, drugo mjesto Vihor uzgajivača Šanjek d.o.o. iz Hrašćine, vlasnika Krunoslava Dugorepeca iz Špičkovine, a treće mjesto Cvetan uzgajivača Zdravka Kabića iz Popovače, vlasnika Dragutina Meštrovića iz Brestovca Orehovečkog.

Kolekcija kobila
Prvo mjesto Cvijeta, uzgajivača Šanjek d.o.o iz Hrašćine, vlasnika Mirka Majseca iz Bobovja, drugo mjesto Crna uzgajivača Zdravka Kabića iz Popovače, vlasnika Josipa Domitrana iz Martinščine, treće mjesto Rička uzgajivača Blaža Mihaljineca iz Bedekovčine, vlasnice Ljubice Mihaljinec iz Židovnjaka, a šampionka je Linda uzgajivača Petra Jadeka iz Zaboka koji je i njen vlasnik.

Jadek je ovom prilikom rekao kako je jako uzbuđen titulom. - To je naša obiteljska tradicija, time se bavimo i na to smo jako ponosni. Svigde sam sudjeloval i svigde sam postigel nekakve rezultate. To ne ide kroz noć, puno je truda uloženo, to je posao od 24 sata – rekao je Jadek koji inače ima 20 grla konja i 10 krava.

Kolekcija omica
Prvo mjesto Elza uzgajivača Davora Bariča iz Svetog križa Začretja, ujedno i vlasnika, drugo mjesto Frida uzgajivača i vlasnika Josipa Vučilovskog iz Svedruže, a treće mjesto Đuli uzgajivača Franje Vidovića iz Lepajca, vlasnika Vedrana Poslona iz Petrovskog.

Kolekcija konja hrvatskog posavca
Prvo mjesto Mira uzgajivača Mladena Kovačevića iz Kerestinca, vlasnika Manuela Firšta iz Druškovca humskog, drugo mjesto Nuša uzgajivača Stjepana Juračaka iz Martinske Vesi, vlasnika Mara Horvateka iz Črešnjevca,a treće mjesto Ira uzgajivača Danijela Ivanca iz Dioša, vlasnice Marine Kolarić iz Gusakovca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook