Prethodni članak
Sljedeći članak

[TOČKE KOJE ŽIVOT ZNAČE] Obilježava se Svjetski dan Brailleovog pisma


Danas se obilježava Svjetski dan Brailleovog pisma, odnosno brajice, s ciljem podizanja svijesti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe.

Odluka o tome da se 4. siječnja posveti Brailleovom pismu donesena je u rezoluciji koju je Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala u studenom 2018. godine.

Njome se uporaba pisma priznaje bitnom za potpuno ostvarenje ljudskih prava i temeljnih sloboda te je također predviđen niz inicijativa za podizanje svijesti o važnosti pisanoga jezika.

Brailleovo pismo taktilne je naravi te su u njemu svako slovo, znamenka ili glazbeni simbol predstavljeni jednom od različitih kombinacija šest točki poredanih u dva stupca. Osmislio ga je, u prvoj polovici devetnaestoga stoljeća, Francuz Louis Braille, rođen na današnji dan 1809. godine.

Braille je potpuno oslijepio u dobi od tri godine, nakon ozljede oka i naknadne infekcije. Nezadovoljan tadašnjom metodom koja je slijepim osobama omogućavala čitanje, ali ne i pisanje, osmislio je novo pismo nadahnut metodom kojom se služila vojska u pisanju šifriranih brzojava. Pismo se sastoji od samo šest točaka te 63 različita znaka toga pisma.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u svijetu postoji 36 milijuna slijepih osoba i 216 milijuna osoba s umjerenim do teškim oštećenjem vida, kojima Brailleovo pismo predstavlja važan element u obrazovanju, slobodi izražavanja i mišljenja, pristupu informacijama i društvenoj uključenosti.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook