Prethodni članak
Sljedeći članak

TERETE GA ZA MITO: Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Posavca


Potvrđena je optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca. Rješenje o potvrđivanju optužnice donijelo je vijeće Županijskog suda u Zagrebu nakon što je Visoki kazneni sud ocijenio da su svi dokazi priloženi uz optužnicu zakoniti.

Iako je odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa Posavca, danas tvrdio da se optužnica ne može potvrditi jer u njoj uopće nema kaznenog djela davanja mita, vijeće tu argumentaciju nije prihvatilo. Miljević je uvjeravao da se nije radilo o mitu od 10 tisuća kuna, već donaciji za izbornu kampanju koja je tada bila u tijeku.

Optužnicom su osim Matije Posavca obuhvaćeni i Josip Kobal, član upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije te Milorad Novković, sada već bivši pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije.

USKOK tvrdi da je od početka svibnja do početka srpnja 2021. Posavec na Kobalov zahtjev napravio sve kako bi mu osigurao mjesto u upravnom vijeću Županijske uprave za ceste Međimurske županije, za što je prethodno, vjeruju istražitelji, uzeo i 10 tisuća kuna mita. Kobal se, prema tvrdnjama USKOK-a, obratio Posavcu jer je ovaj kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine županije i njezinih radnih tijela. Iskoristio je, stoji u optužnici, vrijeme tijekom predizborne kampanje te je tražio od Posavca da se, ako pobjedi, založi za njega.

Tako je i bilo, navodi se dalje u optužnici jer je Posavec iskoristio činjenicu da su njegovi vijećnici imali apsolutnu većinu u županijskoj skupštini te je predložio popis kandidata za upravno vijeće ŽUC-a na kojem je bio i Kobal.

Nešto ranije, tijekom travnja 2021. godine, Posavec je, stoji u optužnici, tražio Novkovića da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju njegove poznanice.

Radilo se o radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, no, USKOK primjećuje da da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u tom Odsjeku nije sistematizirano nijedno takvo radno mjesto.

Zato, stoji u optužnici, Novković mijenja pravilnik i prilagođava ga Posavčevoj kandidatkinji. Raspisuje natječaj, daje djevojci pitanja za testiranje i na kraju ju zapošljava, rekonstruirao je USKOK.

Još jedan natječaj namješten je, prema tvrdnjama tužiteljstva, na Posavčevu zamolbu početkom veljače 2021. godine. USKOK navodi da je iskoristio svoj položaj župana da pogoduje još jednoj kandidatkinji za poziciju u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije. Najprije je, navodi se u optužnici, jedan natječaj poništen, a onda je Novković raspisao ponovno oglas za to radno mjesto.

Posavčeva kandidatkinja dobila je unaprijed pitanja te pobijedila na ovom, kako tvrdi USKOK, namještenom natječaju. Novković joj je potpisao ugovor o primanju određeno vrijeme u Upravni odjel na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook