Prethodni članak
Sljedeći članak

Teologinja i aktivistica Lana Bobić: ''Ministar Beroš je nekompetentan

Slučaj trudnice Mirele Čavajde i dalje je u fokusu


Teologinja i aktivistica Lana Bobić je na N1 televiziji komentirala slučaj trudnice Mirele Čavajde. Osvrnula se i na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je rekao da u Hrvatskoj postoje svi uvjeti za prekid trudnoće te da čak postoji mogućnost da se Čavajdino dijete može liječiti.

"Što se tiče ministra Beroša, postaje teško popratiti što on sve govori, na početku i sad je rekao da je to zahvat koji se mora obaviti u Hrvatskoj, a kad je priča tek krenula, pozivao je liječnike da poštuju zakon i da obavljaju svoj posao. Vrlo brzo je slijedila promjena retorike, čuli smo od njega da je Mirela dobila psihološku podršku na Svetom Duhu, što je kasnije demantirano i iz same bolnice jer, zamislite, bolnica u Hrvatskoj nema zaposlenog psihologa", kaže Bobić.

"Očito da je nekompetentan voditi svoj resor"

Dodaje da je ministar zatim rekao da dijete možda ima nekakve šanse za život pa se to ne radi, što je ponovno demantirano.

"Odvjetnica Vanja Jurić ga je demantirala, tako da mi je više teško pratiti izjave ministra, ali je očito da je čovjek nekompetentan zakonski transparentno voditi svoj resor pa bi trebalo ili ponuditi ili zatražiti njegovu ostavku", rekla je Bobić.

Cjelokupna bi je situacija, kaže, čudila da ne poznaje prakse u hrvatskim bolnicama i da se pitanjem reproduktivne pravde već godinama ne bavi.

"Nažalost, znam kakve su prakse i izražavam podršku svim ženama koje su na bilo koji način bile zakinute za dostojanstvenu medicinsku skrb. Mirela je samo jedna od nekih koje su imale hrabrosti sa svojim pričama izaći javno. Nažalost, jako je velik broj žena koje ne mogu sa svojim pričama izaći javno", rekla je.

"Radi se o širem problemu i uskrati skrbi ženama"

Kaže da je problem uskrata medicinske usluge i skrbi u slučaju pobačaja i prekida trudnoće, ali da je problem i općenito tretman žena kad je reproduktivno zdravlje u pitanju.

"Svjedočimo opstetričkom nasilju nad ženama, ali i na porodu. Tu se radi o širem problemu i uskrati skrbi ženama u zdravstvenom sustavu", rekla je Bobić.

Kaže da postojeći zakon, koji datira iz 1978. godine, omogućava medicinsku uslugu koju Mirela Čavajda traži, ali i da se mora donijeti novi zakon.

"Iako mi imamo četiri ili pet prijedloga zakona koje su uputile različite strane, to je nešto na čemu se radi, ali novi zakon i dalje nije donesen jer se čini da je to politički vrući krumpir kojim se nitko ne želi baviti. Jasno je da novi zakon mora biti donesen, da neke stvari moraju biti popravljene i da se prema preporuci međunarodnih zdravstvenih tijela ženama pruža odgovarajuću zdravstvenu skrb, što se u ovom trenutku ne čini", rekla je Bobić, piše N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program