Prethodni članak
Sljedeći članak

Tajna zvona kapele sv. Florijana u Klanjcu

U župi Klanjec oduzeta su 29. rujna 1916. zvona na župnoj crkvi, kapeli sv. Filipa i Jakova i sv. Florijana. Radnici su ih jednostavno pobacali s tornjeva


Na području Austro-Ugarske monarhije tijekom Prvog svjetskog rata sustavno su oduzimana crkvena zvona za ratne svrhe. Od njih su se lijevali topovi i streljivo. I na području današnje Hrvatske oduzeta su skoro sva zvona osim onih posebno vrijednih kao spomenička baština o čemu su odlučivali pokrajinski konzervatorski odjeli.

Oduzeta klanječka zvona

I u župi Klanjec oduzeta su 29. rujna 1916. zvona na župnoj crkvi, kapeli sv. Filipa i Jakova i sv. Florijana. Radnici su ih jednostavno pobacali s tornjeva. O tome opširno piše kroničar klanječkog franjevačkog samostana. Preostala zvona koja su ostavljena kod prve rekvizicije oduzeta su 1. prosinca 1917. i tako župa ostaje bez ikakvog zvona. Da crkva ne ostane bez ikakvog zvuka zvona gvardijan samostana šalje svog zamjenika u Varaždin da kod vojne vlasti izmoli neko manje zvono. I za čudo bilo mu je udovoljeno te iz skladišta rekviriranih zvona u Čakovcu dobije zvono od 70 kilograma koje je postavljeno u toranj klanječke crkve. Tamo ostaje do kupnje novih zvona 1930. To se zvono tada premješta u kapelu sv. Florijana gdje se i danas nalazi.

Zvono iz 18. stoljeća

Nije poznato gdje je to zvono bilo prije oduzimanja. Najvjerojatnije iz neke crkve sjeverozapadne Hrvatske. Vjerujemo da bi vjernicima župe od kojih je zvono oduzeto bilo drago znati da njihovo zvono i dalje odzvanja makar u nekoj drugoj crkvi. Na zvonu je natpis: MARTINUS FEITL HAT MICH GEGOSSEN IN GRAZ 1761. (Izlio me Martin Feitl u Grazu 1761.) Ima četiri reljefne slike: Raspela, Majke Božje i još dvije za koje treba utvrditi o kome se radi.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te na lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC 58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Mokri su i skliski koln...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program