Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski je dan virusnih hepatitisa, podiže se svijest javnosti o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju

Terapijska zajednica „Moji dani“ partner je na projektu/programu „Edukacija i uključivanje liječenih ovisnika u sustav liječenja virusnih hepatitisa i HIV-a


Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi s posebnim naglaskom na hepatitis B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Terapijska zajednica „Moji dani“ partner je na projektu/programu „Edukacija i uključivanje liječenih ovisnika u sustav liječenja virusnih hepatitisa i Hiv-a“, čiji je nositelj TZ „Mondo Nuovo“, a financiran je od strane Ministarstva zdravstva. Opći cilj programa je uključivanje liječenih ovisnika koji su korisnici programa rehabilitacije i resocijalizacije terapijskih zajednica Moji dani, Mondo Nuovo te udruge Porat u sustav liječenja virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana virusnih hepatitisa korisnici TZ „Moji dani“ održali su štand na trgu Ljudevita u Krapini s ciljem informiranjai senzibiliziranja javnosti za probleme osoba oboljelih od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti. Također korisnicima navedenih terapijskih zajednica omogućeno je testiranje na virusne hepatitise i HIV.

Posebni ciljevi programa su osnažiti liječene ovisnike oboljele od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti, educirati i savjetovati članove obitelji liječenih ovisnika oboljelih od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti te jačanje suradnje i umrežavanje dionika na lokalnoj i županijskoj razini koji rade s liječenim ovisnicima oboljelima od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti. 290 milijuna ljudi u svijetu, bez da je toga svjesno, živi s virusnim hepatitisom B ili C koja ukoliko se ne liječi dovodi do ciroze ili raka jetre. Ukoliko sumnjate da ste zaraženi virusnim hepatitisima potrebno se je testirati i uključiti se u sustav liječenja jer hepatitis C je izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook