Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski epidemiolozi danas smatraju kako je ‘lockdown‘ bila velika pogreška

Woolhouse tvrdi da će se posljedice koje su zaključavanje i karantena nanijeli obrazovanju, zdravstvu i gospodarstvu pokazati jednako štetnima kao i sama bolest COVID-19


Eminentni europski stručnjak koji je također bio zagovornik "zaključavanja" Mark Woolhouse, profesor epidemiologije sa Sveučilišta u Edinburghu i savjetnik britanske vlade za pandemiju koronavirusa, danas kaže da je zaključavanje izazvalo više štete nego koristi.

Woolhouse tvrdi da će se posljedice koje su zaključavanje i karantena nanijeli obrazovanju, zdravstvu i gospodarstvu pokazati jednako štetnima kao i sama bolest COVID-19. Problem je, kaže, što tijekom svih ovih mjeseci nije pronađena kvalitetna alternativa mjerama karantene i zaključavanja. Drži da trenutačno ljudima veću štetu nanose kolateralni efekti zaključavanja nego sama bolest.

- Treba štititi one kojima je to potrebno, a svima ostalima omogućiti slobodnije življenje - tumači Woolhouse.

- To je bila privremena mjera koja je jednostavno odgodila stadij epidemije kakvu sada vidimo. Od starta je bilo jasno da će, jednom kada počne popuštanje mjera, početi novo širenje virusa među populacijom. Mislim da će vrijeme pokazati da je naš pokušaj kontrole COVID-a 19 kroz lockdown bila monumentalna globalna pogreška, lijek koji je gori od bolesti. Apsolutno se nikada ne bismo trebali vratiti u položaj u kojem se djeca ne mogu igrati ili ići u školu - naglašava profesor Mark Woolhouse za britanski Express, dodajući da dokazi pokazuju da djeca vrlo rijetko prenose bolest na odrasle.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook