Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetlom prskalica otvorena Zlatarska božićnica


Najmlađim Zlatarščanima pripala je čast da paljenjem prskalica u gradskome parku otvore ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju „Zlatarska božićnica“.

Lijepa je to gesta organizatora, Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića i Grada Zlatara, prema najmlađim sugrađanima.  U petak, u predvečerje , ispred pozornice smještene na ulazu u zgradu gradske uprave, okupili su se brojni roditelji s djecom. Za glazbeno raspoloženje pobrinuo se duet  Bruno i Ana iz Velike Gorice, a zlatarske udruge za druge sadržaje.

Posebice Udruga žena Zlatar koja je i ove godine za posjetitelje pripremila tople napitke, čaj i kuhano vino, a bila je ponuđena i bučnica. A Udruga osoba s invaliditetom izložila  je brojne božićne ukrase. Program je nastavljen paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu.

Prva je u 17 sati zapaljena kod Crkve Marije Snježne u Belcu , a sat poslije zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan  Pentek zapalila je svijeću  u Zlataru, ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Molitvu kod paljenja svijeće, u prisutnosti brojnih vjernika, poveo je zlatarski župnik, vlč. Dragutin Cerovečki. Premda nije liturgijski obred, trenutak molitve i gesta paljenja svijeća ponovno mogu oživjeti njegovu adventsku simboliku. Prema jednoj vrlo raširenoj tradiciji, prva svijeća na adventskom vijencu je nazvana prorokova svijeća, druga betlehemska, treća je pastirska, a posljednja je svijeća anđela. U Belcu i Zlataru palit će se svake subote u isto vrijeme. Tijekom večeri gradonačelnica je , osim Belca, razgledala i naselje Martinščinu koje je također ukrašeno prigodnom rasvjetom.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook