Prethodni članak
Sljedeći članak

[SVIBANJ KROZ POLICIJSKE NAOČALE] U15 nesreća s ozlijeđenim osobama četiri osobe su zadobile teške, a 18 osoba lakše tjelesne ozlijede

Policijska uprava krapinsko-zagorska evidentirala je 1,8 posto više prometnih nesreće nego u mjesecu svibnju prethodne godine


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u svibnju obavili očevid kod 56 prometnih nesreća što je za 1,8 posto više nego u svibnju prošle godine. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulim osobama, u 15 nesreća s ozlijeđenim osobama četiri osobe su zadobile teške, a 18 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 41 prometnoj nesreći nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za jednu nesreću, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 21,1 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu za 17,1 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba manji je za jednu osobu, a teže ozlijeđenih osoba manje je za 33,3 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 21,7 posto. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 22 osobe što je za 26,7 posto manje nego u svibnju 2021. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je 13 sudionika od kojih su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a 11 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (57 sudionika) ili 49,6 posto od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Nepropisno kretanje kolnikom je najčešći uzrok prometnih nesreća. Naime, 17 nesreća ili 30,4 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 11 prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak s 13 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je srijeda s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 14-15 sati sa sedam obavljenih očevida, te između 09-10 sati sa šest obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je između 04-06 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 115 sudionika od čega je bilo 80 vozača, 33 putnika i dva pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 14 vozača i jedan putnik. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 17,5 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 55 prometnih nesreća sudjelovalo 118 sudionika od čega su bila 82 vozača, 35 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 12 ili 14,6 posto vozača pod utjecajem alkohola. U mjesecu svibnju ove godine došlo je do smanjenja broja vozača u prometnim nesrećama za dva vozača ili 2,4 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 2,9 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske, tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u svibnju ove godine evidentirali su 1 309 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 508 prekršaja, što iznosi 38,8 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa (161) i prekršaji upravljanja vozila pod utjecajem alkohola (80). Utvrđena su i 72 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 57 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 12 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 11 prekršaja odbijanja alkotestiranja, pet prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te četiri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige itd.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program