Prethodni članak
Sljedeći članak

SVEČANO U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU: ‘Sigurnim koracima, stabilnim proračunom, dobrom suradnjom krećemo naprijed’

Zahvalnice Općine Sveti Križ Začretje primili su Biserka Svedružić, Ivan Martinjak, Karlo Kučko i Krešimir Ivan Rajačić


Općina Sveti Križ Začretje danas slavi svoj dan, kao i župa Uzvišenja Svetog Križa. U jutarnjim je satima koncert održao Puhački orkestar Ivo Tijardović iz Ciglenice Zagorske, a potom je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Roginić, a zatim se prisutnima obratio načelnik Općine Marko Kos, koji je rekao da je 2020. godina bila puna izazova, no bilo je mnogih lijepih trenutaka, pa ga tako veseli da je uspješno realizirana velika investicija – Dječji vrtić.

- To je veliki napredak za sve nas. Danas je to moderna zgrada koja povezuje stari izgled Svetog Križa Začretja s modernim novim dijelom i pomiruje ovaj svetokriški dio u jednu cjelinu. Vrtić okuplja stotinjak mališana. Pred nama je i novi izazov za nastavak radova. To je bio prvi jači EU projekt za sve nas skupa, a radili smo ga s velikim zanosom i oduševljenjem – istaknuo je načelnik Kos. Dodao je da se Općina, nakon 10 – ak godina ulaganja u gospodarstvo, više opredijelila u ulaganje u djecu i obrazovanje. – Pomagali smo školi, nastavili radove na uređivanju dječjeg igrališta, ulagali u naše udruge i naše najmlađe. Svima nam je zadatak ulagati u najmlađe da bi stvarali što kvalitetniju budućnost – napominje Kos.

Zbog poznatih nedaća, Općina se suočila s padom priljeva sredstava, no početak ove godine upotpunio je nedostatke iz prošle. - Ulaganje u indistrijsku zonu, obrtništvo, gospodarstvo pokazalo se dobrim potezom jer nas je to izvuklo iz svih ovih nedaća, naši obrtnici i gospodarstvenici su potegnuli, naš proračun je bio stabilan i još uvijek se popunjava na očekivanoj razini. Nešto nam novca fali, no vjerujem da će se do kraja godine sve to upotpuniti i da će država uskočiti sa sredstvima koja je obećala i za koja smo potpisali ugovore. Očekujemo dosta veliki priljev sredstava u ovom zadnjem kvartalu godine – rekao je načelnik.

Krenulo se i u modernizaciju komunalne infrastrukture i prometnica. - Ugovorili smo dobre radove i investicije koje su iznosile preko 2,5 milijuna kuna odrađene su za 1,8 milijuna, povećali smo broj asfaltiranih i moderniziranih prometnica, za manju svotu novaca dobili smo više kvadrata, pa nam je ostalo novaca za jesenski period. Pred nama je zaštita okoliša, odarđujemo Aglomeraciju sa Zagorskim vodovodom, u nekoliko naselja otvoreni su radovi. Odradili smo klizišta Završje Začretsko 1, Završje Začretsko 2 i interventno klizište na pragu općine Bedekovčna te ovih dana klizište Vrankovec. Sve su to velike investicije, milijune smo 'zakopali u tlo', no stvorili smo sigurnost prometnica – napomenuo je načelnik.

Dobru suradnju s udrugama Općina je pokazala u sklopu svetokriškog festivala. - Općina ima i kvalitetnu suradnju s građanima, općinska vrata su uvijek otvorena. Hvala Svetokrišćanima na suradnji, kao i svima koji dobivaju priznanja. Sigurnim koracima, stabilnim proračunom, dobrom suradnjom krećemo naprijed i to nas veseli – zaključio je Marko Kos.

U ime kolega načelnika i gradonačelnika, Dan općine čestitao je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. - Ne treba naglašavati posebno da je naša dobra suradnja prirodna jer imamo puno toga zajedničkog, dijeljeno kroz rad, veselje, tugu i žalost. Vjerujem da ništa neće narušti buduću suradnju, ostat će zajednički duh jer smo nedjeljivi i nepodijeljeni, znamo zajedničke ciljeve i dijelimo dobre želje jedni drugima – rekao je Hanžek.

Župan Željko Kolar čestitajući Dan općine i blagdan župe rekao je da je Sveti Križ Začretje općina koja je u gospodarskom smislu bila predvodnik uz Hum na Sutli i Zabok. - Krapinsko- zagorska županija trudi se da bude suport svim općinama i gradovima bez obzira na njihovu snagu, geografski položaj i trenutne mogućnosti. Mogućnosti Općine Sveti Križ Začretje u odnosu na druge dijelove županije uvijek su bile nešto veće, ali su, naravno, ambicije i potrebe uvijek veće i od ljudi koji ovdje prebivaju. Tako je trenutno u izradi peta izmjena prostornog plana što Županija sufinancira s 50% - naveo primjer župan Kolar županijske potpore ovoj općini. Dodao je i da je Županija bila vrlo aktivna preko ŽUC-a, ZARA je bila podrška oko prijava i provedbi projekata te istaknuo da su načelnik Kos i on zacrtali za sljedeći cilj novu sportsku dvoranu kod osnovne škole.

Upravitelj župe vlč. Vladimir Drnetić rekao je da je ponosan na sve ono što ovo mjesto može i ima i dodao da svatko želi više i bolje pa je stoga izrazio vjeru da će se kroz narednu godinu i godine vidjeti puno napretka u zajedništvu, solidarnosti, u međusobnom zbližavanju, micanju razlika koje se ponekad ističu te poželio da se jednostavno pamet i znanje stave zajedno.

Na svečanosti uručena su i općinska priznanja. Zahvalnice Općine Sveti Križ Začretje primili su Biserka Svedružić, Ivan Martinjak, Karlo Kučko i Krešimir Ivan Rajačić.U ime nagrađenih zahvalila je Biserka Svedružić koja je posebno pohvalila mlade, osobite dobitnike priznanja i pozvala sve uzvanike na izložbu KUD-a sekcije rukotvorina koja je još uvijek postavljena. - Ja mislim da je Sveti Križ Začretje centar svijeta - rekla je Biserka Svedružić na oduševljenje svih prisutnih.

U sklopu obilježavanja Dana Općine i Dana Župe, u 11 sati u župnoj crkvi održat će se sveta misa, a nakon nje na prostoru ispred crkve organizirano je prigodno druženje i domjenak. U 18 sati održat će se sveta misa nakon koje će se na Trgu hrvatske kraljice Jelene održati koncert TANGO APPASSIONATO- koncert popularnih šlagera i evergreena.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook