Prethodni članak
Sljedeći članak

SVEČANO U KRAPINI: ‘Zagorski branitelji pokazali su da je Hrvatsko zagorje malo, ali velikog srca’

Otvoreno Spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije


-Kratka je nit od herojstva do smrti, život i godine prekinu se u trenu. Da li je vrijedilo? Vrijedilo je svaku suzu, svaku kap znoja i krvi. Neka ovo spomen obilježje u Krapini bude još jedan znak zahvalnosti našim poginulim suborcima, na čast i ponos svih nas. Neka bude mjesto pijeteta prema ogromnoj žrtvi i svjedočanstvo za neka teška vremena. Ali, vremena ponosa i slave. 69 – orica naših poginulih suboraca nosili su odoru, obranili i oslobodli domovinu sa željom da nam svima bude bolje. Imamo ponosnu i predivnu domovinu, najljepši kutak kugle zemaljske, idemo svi zajedno, bez političkih prijepora, napraviti da nam bude i najbolja za život na kugli zemaljskoj. To je bila i njihova želja – rekao je na današnjem svečanom otvaranju Spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije Zvonimir Kantolić.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da mu je u ovih 9 godina koliko je gradonačelnik ovo je jedan od najemotivnijih govora koje treba držati i možda jedan od najtežih. - Što reći o braniteljima i o Domovinskom ratu? Kako da to govori netko tko je u to vrijeme bio dijete? Uvijek u životu ostanu slike onoga čega se sjećate. Sjećam se trenutka kada smo na trgu dočekivali branitelje koji su se vraćali iz pobjedničke operacije Oluja. Za nas koji smo tada bili djeca, to su slike koje sigurno nikada nećemo zaboraviti, kao što nikada nećemo zaboraviti ni današnje otvorenje spomen obilježja – napomeno je Gregurović. Dodao je da je ova lokacija, u samom srcu Krapine, puna simbolike. - Iznad nas je Stari grad u kojem su se za vrijeme najvećih turskih napada u vrijeme banovine Ivana Draškovića održavali Hrvatski sabori i raspravljalo se o obrani tadašnje domovine. Ispred nas je Ulica Hrvatskih branitelja – rekao je gradonačelnik.


Podsjetio je da je 2015. godine krenula ideja da se iznad ponosnog krapinskog Starog grada postavi 18 metara visok jarbol i otad se hrvatski stijeg ponosno vijori iznad njega. – Od tada smo Dan pobjede obilježavali ondje, a vjerujem da će od ove godine to biti ovdje – kazao je gradonačelnik. Radovi su, rekao je, krenuli krajem prošle godine. - Izuzetno sam ponosan i sretan i želim zahvaliti svima koji su bili uključeni, Zvonku, Gromovima, svim braniteljima, hvala Nevenki Benić, Krapinčanki koja nas je podržaval i bez čije pomoći bi teško to uspjeli realizirati, a najveće hvala našem ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu jer je to prepoznao, dao podršku i na sjednici Vlade za Dan grada 2019. u Krapini je donijeta odluka da će ministartvo financirati ovaj projekt. Vjerujem da je završetkom projekta ostvarena kranja svrha i cilj, a to je stvaranje uspomene i odavanje počasti svim stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja naše županije i stvaranje kvalitetnog javnog prostora kao nove točke okupljanja ovdje u gradu. Imamo kod nas u županiji više ploča za naše branitelje. Ali naš cilj je bio da imamo jedno mjesto za sve, za nikog posebno, ali za sve – naglasio je gradonačelnik.


Predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije Ljubica Florijan-Cerovečki naglasila je da su braniteljitemelj slobodne i suverene Hrvatske. - Daljnja izgradnja domovine ovisi o svima nama. Sjećanje na Domovinski rat ne smije nikada biti obezvrijeđeno i zaboravljeno. Među poginulim braniteljima KZŽ je i sin Hrvatskog zagorja Vjekoslav Cerovečki, nadmikom Cigo. Dječltnik PU varaždinske 11.9.1991. odlazi u Vukovar sa 185 policijaca. Bila je srijeda i ujuto oko 4 sata ispratila sam ga do Policijske uprave, mjesta polaska, putem je davao savjete kako se pripremiti za eventualni napad na Varaždin. Zadnja rečenica u živom razgovoru je bila: ‘ak mi se kaj dogodi, otpelaj me doma, naj me dole ostaviti’. 18.11. na dan sloma obrane Vukovara je pogunuo. Nakon 7 godina kalvarije uspjeli smo ga vratiti u njegovo Zagorje gdje je sahranjen na mjesnom groblju Radoboj. Zagorski branitelji poginuli su diljem domovine, jer u Hrvatskom zagorju rata nije bilo. Pokazali su da je Hrvatsko zagorje malo, ali velikog srca – rekla je Florijan – Cerovečki.


-U ovom trenutku Zagorje je malo, tiho, ponizno, sjećajući se 69 zagorskih mladića, koji su ostavili svoj život na oltaru domovine. Ali ,u ovom trenutku Zagorje je i veliko, snažno, ponosno, na te ljude. Njihov doprinos u obrani, oslobođenju i stavranju hrvatske države je nemjerljiv – nadovezao se župan željko Kolar. Napomenuo je da je 11.500 zagorskih branitelja sudjelovalo Domovinskom ratu. -Nema postrojbe, područja u Hrvatskoj gdje Zagorci nisu bili, i sve to pod zapovjedništvom našeg Zagorca, dr. Franje Tuđmana. Naš doprinos u Domovinskom ratu je velik, ali ništa ne može biti veće nego kad svoj život poklonite za slobodu države. Koja je obaveza nas koji smo ostali – da svaki na svojem radnom mjestu, poziciji, poslu, da svoj maksimum da imamo državu blagostanja, državu iz koje nam djeca ne odlaze, državu gdje se može naši radno mjesto i ostvariti svoje obiteljske potrebe. Vjerujem da Hrvatska jeste i može biti takvo mjesto – rekao je župan.


Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da ovo spomen obilježje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane domovine i težnje kroz povijest hrvatskog čovjeka za slobodom. - Vjerujem da će ovaj spomenik u srcu Krapine biti prepoznat kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima – rekao je Medved te dodao kako je uvjeren da će ovo spomen obilježje biti putokaz mladima jer zbog njih gradimo, zbog njih stvaramo. - Na poseban način onima koji možda razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. Vjerujem da će onog trenutka kad se nađu ispred ovog spomen obilježja zastati, promisliti i prisjetiti se koliko je skupo plaćena sloboda – dodao je Medved. - Nema te postrojbe i bojišta gdje Zagorci nisu dali svoj doprinos, a to na poseban način oblježava ljude ovog dijela Hrvatske. Iako izravno niste bili napadnuti i ugroženi, vaše obitelji i kuće, ali domoljublje i osjećaj da trebate učiniti nešto je ono što vas izdiže i postavlja na najvišu razinu vrednovanja svih nacionalnih i državotvornih ideja – poručio je ministar.

Uz branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članove obitelji poginulih i umrlih branitelja, svečanosti u Krapini prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanik župana Varaždinske županije, brigadni general Željko Dvekar, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Željko Pavić i Željko Sačić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić te brojni drugi gosti.

Uoči same svečanosti, održan je mimogod braniteljskih udruga krapinskim ulicama, a spomen obilježje je blagoslovio don Ivan Grinišin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook