Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano promovirana monografija "Povijest zagorskog nogometa" autora Branka Piljeka


U restoranu "Stara škola" u Mirkovcu svečano je promovirana monografija Branka Piljeka "Povijest zagorskog nogometa". Na promociji se okupilo stotinjak uzvanika, među kojima su bili brojni uglednici iz političkog i sportskog života. Tako su promociji prisustvovali saborski zastupnici Siniša Hajadaš-Dončić i Žarko Tušek, župan KZŽ Željko Kolar, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Lijepo je bilo vidjeti i brojne zagorske bivše i još uvije aktivne nogometaše, a svakako moramo spomenuti da su ovu lijepu i veliku večer zagorskog sporta i nogometa uveličali: Petar Bočkaj, Damir Krznar, Darko Vukić, Željko Rumbak, Tomislav Pelin, Matija Smrekar, Željko Hohnjec, Tomica Vincelj i Franjo Kučko prvoligaški igrači iz Hrvatskog zagorja i sami junaci ove vrijedne monografije.

"Povijest zagorskog nogometa" je peta i najopsežnija monografija Branka Piljeka, napisana na 680 stranica. U nju je uložene tri godine predanog i mukotrpnog rada. Podijeljena je u četiri poglavlja. Prvo poglavlje obrađuje uspješne zagorske nogometaše, drugo povijest Nogometnog saveza KZŽ, u trećem poglavlju su obrađena 32 aktivna zagorska nogometna kluba, a u četvrtom zagorski nogometni klubovi koji nažalost više ne postoje. Nakladnik monografije je Sportska zajednica KZŽ, lektura je odradila Ingrid Lončar, korekturu Vedran Piljek, grafičku pripremu Marina Skoko i Igor Vranješ, a za tisak je bio zadužen službeni glasnik iz Krapine. Knjiga je tiskana u 1.000 primjeraka, a sve troškove pokrila je Krapinsko-zagorska županija na čelu sa županom Željkom Kolarom. Autor stručne recenzije je povjesničar Josip Kajinić koji je knjigu ocijenio kao znanstveno-popularno djelo.

-Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Prvobitna ideja bila je napraviti monografiju "Zagorski nogomet u samostalnoj Hrvatskoj". Na tom radu sam izgubio šest mjeseci i nisam mogao naći formu na koji način napisati knjigu. Nakon toga u dogovoru sa Stjepanom Merkašem-Krojfom odlučio sam napisati cjelovitu povijest zagorskog nogometa od 1919. do prošle sezone. Zahvaljujem svim klubovima koji su nam poslali materijale, njihov trud je obogatio ovu knjigu. Ni malo ne žalim što sam se primio ovog zahtjevnog posla, a vaš dolazak na ovu promociju je nagrada za ovaj posao. Interes za knjigu je veliki. Knjiga koja je napisana, a nije čitana, kao da nije ni napisana. Vjerujem da će ova knjiga biti čitana - riječi su autora Branka Piljeka.

Promociju je vrlo profesionalno vodila naša poznata televizijska novinarka Mila Horvat, a za dobru zabavu nakon službenog dijela promocije bio je zadužen sastav Mistres. Čast da u svoje ruke primi prvi primjerak monografije dobio je neizostavni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a.

Željko Kolar, župan KZŽ: "Radostan sam što imamo monografiju zagorskog nogometa. Nismo još ni svjesni koliko je to veliki dobitak za sport, nogomet ne samo u našoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj. Kad sam dolazio ovdje i vidio sve ove fantastične zagorske nogometaše postavio sam si pitanje u kakvom bi problemu bio trener koji bi trebao složiti najbolju jedanaestoricu. To bi bilo teško i treneru svih trenera, nažalost pokojnom Ćiri Blaževiću. Nogomet u nama stvara emocije za koje čovjek ne zna da postoje u njemu. Zahvaljujući upornosti Branka Piljeka pred nama je ova prekrasna monografija".

Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka: "Da mi je netko prije 30 godina rekao, kada smo krenuli u zajednički politički život, da će Branko Piljek pisati monografije, ne bi mu vjerovao. Ali otkada sam ga upoznao znam da je tvrdoglav i uporan, a to je izuzetno važno u ovom poslu. Nadam se da neće izgubiti volju i očekujem drugo prošireno izdanje ove monografije".

Stjepan Merkaš, predsjednik NS KZŽ: "Ponosni smo domaćini ovog eventa u ime našeg autora Branka Piljeka. Ova monografija je jedno remek djelo i povijesni i kapitalni projekt jednog našeg zajedništva i zajedničkog rada. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da ova monografija ugleda svijetlo dana. Vjerujem da sa mnom dijelite sreću ovim djelom. Veliko hvala Branku".

Josip Kajinić, povjesničar: "Počašćen sam i privilegiran što mi je pružena mogućnost nakon duge super suradnje s Brankom da mi je dao povjerenje i tu nezahvalnu ulogu da recenziram jedno tako složeno djelo s toliko puno informacija i podataka. Nogomet nije samo najvažnija sporedna stvar na svijetu, to je društveni fenomen, nešto što reprezentira pojedini prostor, kraj. Branko je veliki entuzijasta, golemog znanja. Koliko je ova monografija vrijedna moći će valorizirati tek generacije koje dolaze poslije nas. Rijetko koja sredina se može pohvaliti ovako velikim djelom".

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook