Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano otvorenje: Dvjestotinjak biciklista isprobalo novu rutu Zabok - Oroslavje


U Zaboku je danas službeno otvorena Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje, popularno nazvana BRZO. Ova biciklistička ruta spaja dva grada, željeznički kolodvor u Zaboku s autobusnim u Oroslavju i duljine je 5,2 kilometara.

Radi se o projektu koji je započeo 2020. godine, a financiran je iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija u sklopu Sustava biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb.

Vrijednost projekta je 1.820.459,32 eura, a za provedbu je dobiveno 1.061.782,47 eura bespovratnih sredstava.

– Na svu sreću, imali smo na vrijeme dogovorene projekte, građevinsku dozvolu i javili se na natječaj te smo zahvaljujući spremnosti tadašnjeg gradonačelnika Oroslavja potpisali sporazum o zajedničkom projektu. Nažalost, projekt se dogodio u 'nevrijeme' vezano uz divljanje cijena na tržištu i probleme s izvođačima radova, no priveli smo ga kraju i staza je službeno u funkciji – rekao je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, prilikom svečanog otvaranja staze.

Istaknuo je kako je važno kao čelnik grada ili općine imati viziju. – Krpati rupe može svatko, vez vizije ste uzalud gradonačelnik ili načelnik, vizija pokazuje što želite od svoga grada i zajednice i da razmišljate o budućnosti – dodao je Hanžek.

Dionica Zabok sastoji se od čeličnog mosta preko pruge, biciklističkih traka te ceste za mješoviti promet, kao i drvenog mosta preko rijeke Krapine, duljine 2,6 kilometra. Potom se nastavlja do Oroslavja, gdje je dionica biciklističke staze/trake duljine također 2,6 kilometra.

Oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić istaknuo je kako je ovaj projekt osigurala bivša vlast u Oroslavju i na tome je zahvalio.

– Projekt je stvarno dobar, a mi smo ga proveli. Izuzetno je važan za cijelu zajednicu, jer povezuje dva grada, a povezivat će još više, jer su to povezivanje već i neke udruge počele koristiti, što nas okreće budućnosti, tako da vjerujem da će takvih partnerstva i druženja biti još i više – rekao je Šimunić.

Pozvao je građane da koriste stazu, ali i da daju svoje prijedloge što bi se od dodatnih sadržaja uz stazu još moglo napraviti. Zahvalio je i Gradu Zaboku na partnerstvu. – Bili su nam od velike pomoći i mnogočemu nas naučili, čime postavljamo zdrave temelje za budućnost EU projekata od kojih su neki kod nas već u provedbi i za one koji će tek doći – zaključio je Šimunić.

Biciklističku stazu BRZO isprobali su danas sudionici 11. zabočke Kukurijade, na koju se prijavilo gotovo 200 sudionika. – Rutu do Oroslavja u duljini od nešto više od 5 kilometara odvozit će najmlađi, a mi nastavljamo kroz Andraševec, Lepu Ves, Stubicu i vraćamo se u Oroslavje na cilj – rekao je Mislav Crnković, dopredsjednik Biciklističkog kluba Kukuriku.

 Istaknuo je i kako je važno popularizirati biciklizam. – U vrijeme korone porasla je prodaja bicikala, ljudi su se počeli voziti, no ne toliko organizirano, već pojedinačno. Inače mi 1. lipnja krećemo s organiziranim vikend turama, a kad počnu školski praznici onda i svakodnevnim turama u popodnevnim i večernjim satima. Nadamo se da će ove godine biti veći interes uza skupne vožnje biciklima. I ova ruta je odlična, vozi se kroz polje gdje nema prometa, jednim dijelom po glavnim prometnicama, no trake su označene i sudionici u prometu već su na to upućeni, tako da obraćaju malo više pažnje na bicikliste u prometu – rekao je Crnković.

Biciklistička ruta BRZO uspostavlja jednu suvremenu i održivu biciklističku infrastrukturu čime će se povećati kvaliteta kretanja stanovništva i učinkovitost prometnih rješenja, smanjiti onečišćenje i devastacija okoliša, povećati sigurnost i dodatno razvijati društveno prihvatljiv način prometa.

Projekt doprinosi održivosti prometnog sektora u cjelini, jer omogućuje korištenje potencijala svakog oblika prijevoza.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook