Prethodni članak
Sljedeći članak

SVE JE SPREMNO: U školske klupe u ponedjeljak sjeda 13.438 učenika zagorskih osnovnih i srednjih škola

Što se prvašića tiče, u prvi razred osnovne škole kreće 1006 učenika, 94 manje nego lani, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare


U ponedjeljak u školske klupe u Zagorju sjest će ukupno 13.438 učenika osnovnih i srednjih škola. Od njih je 9.153 osnovnoškolaca u 615 razrednih odjela, što je za 143 manje u odnosu na prošlu školsku godinu te je 4.285 srednjoškolaca, što je za 13 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Što se prvašića tiče, u prvi razred osnovne škole kreće 1006 učenika, 94 manje nego lani, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u OŠ Sveti Križ Začretje.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da se u osnovnim školama organizira i ove godine produženi boravak zajedno s JLS. - Produženi boravak je organiziran u 9 osnovnih škola za 14 odgojno – obrazovnih skupina, odnosno 265 učenika. Zajedno s JLS sufinanciramo radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola, za što smo ove godine osigurali u proračunu 1.550.000 kuna, što je za 150 tisuća kuna više u odnosu na prošlu godinu, jer je došlo do poskupljenja – rekla je pročelnica.

Za srednje škole Ministarstvo je odobrilo 1350 upisnih mjesta, a upsiano je 1192 učenika, što je kvota popunjena 98 posto, za 2 posto više u odnosu na prošlu godinu. – Ove godine imamo doista prekrasne rezultate što se tiče upisa u deficitarna zanimanja. Nakon drugog upisnog roka upisano je ukupno 165 učenika u programe deficitarnih zanimanja, za 32 učenika više u odnosu na prošlu godinu, a to je značajna brojka. Upisali smo i ove godine učenike koji su raseljeni iz Ukrajine, imamo ukupno 18 učenika, 15 u osnovnim i 3 u srednjim školama - u dvije SŠ, za smjer kuhara 2 učenika i za smjer ekonomist jednog učenika. Što se organizacije nastave tiče, nastava se organizira prema redovitim uvjetima, prema modelu A i vjerujemo kako će tako i ostati – rekla je Smičić Slovenec.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko – zagorska županija godinama u vrhu po izdvajanju za obrazovanje, uvijek među prve tri županije. - Osim velikih kapitalnih projekata i infrastrukture koju smo zakonski dužni održavati, mi jako puno sredstava ulažemo i u nadstrandard, projekte koji su izuzetno važni da s jednakim marom brinemo o darovitoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju, o svoj djeci koja dolaze u škole. Projektom Baltazar omogućavamo pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Ove godine je 143 pomoćnika u nastavi predviđeno za 171 učenika, najviše do sada – napomenula je Petek.

Preko projekta kojeg je prijavila KZŽ osigurava se 80 pomoćnika za 94 učenika. Pet udruga, Udruga distrofičara Krapina, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga mladih Feniks, Udruga Sveta Ana Lobor i Društvo multipleskleroze KZŽ osiguravaju još 50 pomoćnika za 62 učenika. KZŽ zajedno s jedinicama lokalne samouprave za sve učenike koji nisu dobili preko ova dva modela pomoćnike, ove godine osigurava još za 15 učenika 13 pomoćnika u nastavi. - Zahvaljujem općinama i gradovima koji su s nama u ovom projektu godinama. Od ove godine KZŽ je odlukom župana povećala plaće za pomoćnike u nastavi neovisno o modelu financiranja, izračuni su bazirani na povećanju plaće da pomoćnici u nastavi dobe još jednu plaću u odnosu na 10 plaća koje dobe za školsku godinu, jer prema Pravilniku o pomoćnicima u nastavi oni mogu biti zaposleni na 10 mjeseci. Upravo stoga što se velika većina njih iz godine u godinu javlja na naše natječaje, imamo problem onog ljetnog vremena kada nisu zaposleni i zato je KZŽ odlučila povećati plaće da tijekom cijele godine dobiju povećanje plaće u iznosu još jedne mjesečne plaće – rekla je zamjenica župana.

Dodala je da i ove godine ima manjih problema s osiguravanjem pomoćnika u nastavi u nekim osnovnim školama. - Naime, na natječaj za zapošljavanje pomoćnika u nastavi nisu se javili zainteresirani kandidati, tako da trenutno imamo raspisane natječaje u 6 osnovnih škola, Zlatar, Marija Bistrica, Hum na Sutli, Lobor, Đurmanec i Pregrada i na žalost u tim školama pomoćnici u nastavi neće startati s početkom školske godine, nadamo se da ćemo uspjeti u najkraćem mogućem roku uspjeti osigurati pomoćnike u nastavi za ove škole – dodala je Petek.

Spomenula je i projekt građanskog odgoja u osnovnim školama koji ide dalje 4. godinu kao izvanškolska aktivnost. - Najavili smo i novi program, ‘Škola i zajednica’, to je vid građanskog odgoja, za zajednicu i za društvenu zajednicu koji će se provoditi u srednjim školama. Educirano je 20 profesora koji će provoditi taj pogram. Imamo i program Zalogajček, 7. je godina provedbe, radi se o osiguravanju besplatnog obroka za djecu koja su u riziku od siromaštva. Taj projekt uključuje 994 učenika ove godine, 173900 obroka će se osigurati, a vrijednost projekta je nešto manje od milijun kuna. Škole će se uključiti i u projekt Sheme školskog voća ove godine, a važno je da pokažemo i osjetljivost za ranjive skupine, pa tako smo u srednjim školama prošle godine osigurali besplatne higijenske potrepštine za djevojke, a od ove školske godine ćemo to učiniti i u osnovnim školama tijekom jeseni – napomenula je Petek.
Najavila je i projekt koji će osigurati dodatnu podršku i pomoć za potrebe probleme s područja mentalnog zdravlja, prvenstveno djece i maldih, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo.

KZŽ svake godine svojim prvašićima želi na stol i u učonice ostaviti iznenađenje, to su vrećice napravljene od platna, koje imaju štrikani logo, a te vrećice mogu poslužiti za papuče, likovni pribor ili neku drugu svrhu. - Na taj način im želimo iskazati dobrodošlicu, želimo im poručiti, kao i svima koji kreću u novu školsku godinu, da se KZŽ kao osnivač škola prije svega trudi i želi osigurati sigurne i kvalitetne uvjete, jednako dostupne za svu djecu i mlade naše županije, a ono što nam je najvažnije je da su u školama djeca sigurna, zadovoljana i sretna- zaključila je Petek, poželjevši svima sretnu novu školsku godinu.

Voditelj Aktiva ravnatelja srednjih škola KZŽ Ivica Rozijan pozdravio je sve učenike i roditelje, a posebno onima koji su upisali prve razrede srednjih škola. - Čestitke na tome, konkurencija je bila velika, kriteriji visoki, očekivanja visoka, a da smo u tome dobri, govori podatak da mi na području KZŽ svake godine imamo gotovo 100 posto realizaciju učenika u prve razrede i što je važno, u programe koji su kako s liste deficitarnih zanimanja, tako i za područje potreba gospodarstva te za nastavak obrazovanja na visokoškolskim institucijama. Sve škole srednje spremne su i čekaju početak nastavne godine koja počinje 5. rujna, sve škole imaju pripremljene materijalne, tehničke, kadrovske i organizacijske mogućnosti da krene u normalnu i redovitu nastavu. Veselimo se susretu s učenicima i novim izazovima – rekao je Rozijan.

Voditeljica Aktiva ravnatelja osnovnih škola KZŽ Snježana Romić istaknula je da je u osnovnim školama sve spremno za početak nastave. - Radujemo se posebno prvašićima, svaka škola prema svojim običajima i afinitetima priprema mala iznenađenja, kako bi učenici i roditelji bili dobro primljeni i s radošću krenuli u nove obaveze. Veselimo se što smo u učionicama uživo i nadamo se da će to tako ostai cijele školske godine – poručila je Romić.


Ravnatelj Dario Šimag spomenuo je da se tijekom ljeta renovirala školska kuhinja, kako bi uvjeti za učenike bili što bolji i kvalitetniji. - Hvala Općini i županiji, hvala i vezano uz projekt Dječji participativni proračun, gdje smo uspjeli kupiti stolice za blagovaonicu, zahvaljujem i ljudima koji su donirali svoj rad, poduzetnicima i obrtnicima s područja općine – rekao je ravnatelj.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos rekao je da se oPćina zadnjih godina najviše fokusirala na najmlađe. - Veliki i ozbljni iskorak je bila izgradnja dječjeg vrtića gdje smo pokušali zbrinuti sve najmlađe naraštaje, imali smo i opet premalo mjesta i izazov nam je da povećamo kapacitete. S novim ravnateljem škole krenuli smo u nove izazove, detektirali nove i stare poteškoće i vidjeli što sve treba napraviti. Općinski proračun je uvijek sprema za pomoć školi, i svaki zahtjev i potreba se dobro izanalizira unutar škole, prokomentira sa Županijom i uvijek smo našli zajednički jezik da riješimo sve probleme – rekao je Kos, poželjevši svima uspješnu novu školsku godinu.

Župan Željko Kolar rekao je da u ovim izlaganjima nisu spomenute ključne aktivnosti poput gotovih projekata za sportske dvorane, gotovi projekti s izdanim građevinskim dozvolama za dogradnju škola, niti iskoraci u stipendiranju učenika i studenata. - No više je nego dovoljno rečeno, sa zajedničkim naglaskom da smo spremni, kao Županija, kao škole za početak nove školske godine i s velikim veseljem očekujemo prvo zvono u ponedjeljak ujutro. Želim svim učenicima i učenicima dobrodošlicu u sve naše škole, a ponosno i posebno đacima prvacima – rekao je Kolar, zahvalivši nastavnicima, pofesorima i ravnateljima koji su iznijeli dvije izuteno teške godine zbog korone.

- Ono što me posebno veseli i daje nam za pravo da su odluke koje smo donijeli bile ispravne, iako je u pojedinim trenucima na nas bio izuzetno veliki pristisak, a nekada i prijetnje i ucjene, da smo djecu maksimalno držali u školama. Djeci je mjesto u školama. Naravno, do onog trenutka kada njihovo zdravlje nije ugroženo. Mi smo u suradnji s epidemiolozima i ravnateljima doslovce preko Stožera i Upravnog odjela analizirali stanje na dnevnoj razini i donosili odluke. Službeni podtak ministarstva je da su djeca najviše boravila u školi upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji. Maturante srednjih škola držali smo skroz u školama i to se vidi na sjajnim rezultatima na maturi. Zbog toga mi je posebno zadovoljstvo da ćemo krenuti u novu školsku godinu po modelu A, a bez ikakvih ograničenja i s velikom željom da tako ostane čitavu škoslku godinu, duboko svjestan da od prvog dana ponovno moramo pratiti stanje da bi mogli donositi pravovremene odluke. Jer, zdravlje djece, profesora i nastavnika nam je na prvom mjestu – istaknuo je župan.

Što se tiče srednjoškolskog prijevoza, pojedine linije ne voze dok nema srednjoškolske nastave, a one se vraćaju u pogon, nema problema i nedoumica, rekao je Kolar. - Vlada je donijela odluku o povećanju cijena za subvenciju srednjoškolskog prijevoza od 20 posto. Slijedi ankes ugovora, razgovori s prijevoznicima i vjerujem da tu neće biti problema. Što se tiče prijevoza osnovnoškolaca, sve linije u ponedjeljak startaju prema dogovru i rasporedu koji je dogovoren u trokutu županija, ravantelji i prijevoznik. Sve je usklađeno i spremno. Ovim putem pozivam sve građane koji sudjeluju u prometu da ih molim i skrenem pozornost da su nam od ponedjeljka djeca u prometu, poštujte znakove, signalizaciju, smanjite brzinu i vodite brigu o djeci. Uključio se i MUP koji će prvih dana više voditi brigu oko područja gdje nam djeca počinju dolaziti u škole – rekao je župan.

Zahvalio je svim ravnateljima, školskim odborima, nastavničkim vijećima, županijskom Upravnom odjelu, a također i načelniku Kosu jer je Sveti Križ Začretje jedna od općina i gradova koja najviše sufinancira rad osnovne škole iako nije osnivač.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook