Prethodni članak
Sljedeći članak

SVE BLIŽE SMO CIJEPLJENJU: Koje nuspojave možemo očekivati od cjepiva protiv covida-19?

Hoće li cjepiva biti sigurna za trudnice? Jedno je također od čestih pitanja vezano za cjepivo


Pfizerovo cjepivo je dobilo odobrenje regulatorne agencije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a očekuje se da će ga do kraja godine dobiti i u Europskoj uniji i u SAD-u. Isto se očekuje i za cjepivo koje je najavila farmaceutska kompanija Moderna. I Pfizer i Moderna prijavili su svoja cjepiva na odobrenje američkoj Administraciji za hranu i lijekove (FDA), a u narednim mjesecima gotovo sigurno će to napraviti još farmaceutskih kompanija.

Ukratko, sve bliže smo cijepljenju protiv covida-19, zbog čega se nameće niz važnih pitanja: Kakve su nuspojave cjepiva? Hoćemo li biti imuni nakon cijepljenja? Hoćemo li se morati cijepiti samo jednom ili svake godine? Odgovore na ova pitanja pokušao je dati USA Today.

Većina ljudi koja primi cjepivo protiv covida-19 osjetit će neke nuspojave, naročito nakon druge doze. Sva tri vodeća kandidata za cjepiva prijavila su blage do umjerene nuspojave cijepljenja. Većinom se radi o boli na dijelu tijela gdje je primljena injekcija, umoru te zamoru mišića i zglobova na dan ili dva. - Bolna ruka i zamor od par dana su puno bolji od covida - rekao je dr. William Schaffner, profesor javnog zdravstva i preventivne medicine s fakulteta Sveučilišta Vanderbilt.

Bude li netko imao negativnih reakcija na cjepivo, vjerojatno će ih primijetiti u prvih šest tjedana nakon cijepljenja, tvrde medicinski stručnjaci. Dugoročni efekti cijepljenja još uvijek nisu poznati i neće biti poznati dok se ne završe sve kliničke studije, a korisne informacije dobit će se i od dugoročnog praćenja cijepljenih osoba, koje će trajati godinama.

Trudnice i cijepljenje
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), covid-19 je posebno rizičan za trudnice. No, zasad nema podataka o tome kako trudnice reagiraju na cjepiva Pfizera i Moderne jer nisu bile uključene u klinička ispitivanja. Stručnjaci i dalje raspravljaju o tome trebaju li se cjepiva ispitivati i na trudnicama. Povijesno gledano, velika cjepiva nikad nisu bila testirana na trudnicama zbog straha od komplikacija. Savjetodavni odbor za cijepljenje, neovisna skupina koju je oformio CDC kako bi ponudila savjete o tome tko i kada treba dobiti posebna cjepiva, raspravljala je o pitanju trebaju li trudnice ili dojilje koje rade kao zdravstveni radnici dobiti cjepivo. Daljnje smjernice o tom pitanju očekuju se uskoro, poručili su.

Pfizer i Moderna još nisu objavili informacije iz treće faze ispitivanja o tome koja je razina imuniteta koju stekne osoba koja primi prvu dozu njihovog cjepiva. Ispitivanja u ranijim fazama pokazala su da su dvije doze cjepiva dovoljne da se stekne snažna i izdržljiva zaštita.

Trebate li se cijepiti i ako ste već preboljeli covid?
Da. Ljudima koji su imali covid-19 savjetuje se da se cijepe "zbog ozbiljnih zdravstvenih rizika povezanih s covidom-19 i činjenice da je moguća reinfekcija istim virusom", navode. Možete li se razboljeti jednom kad se cijepite? Da, moguće je da se razbolite ili prenosite virus čak i nakon što ste cijepljeni, kažu stručnjaci. - Cjepiva su 90 posto učinkovita. To znači da postoji mala šansa da ćete se ponovno zaraziti i razboljeti - kaže Schaffner, prenosi  Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook