Prethodni članak
Sljedeći članak

Svaki četvrti pas od Covid-pozitivnog vlasnika 'zaradio' je koronu

Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj korona virusa na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat


Na Vaterinarskom je fakultetu od listopada prošle godine do danas na koronu testirano 987 pasa, i deset posto ih je bilo pozitivno, kaže dr. sc. Vladimir Stevanović, docent na Zavodu za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, zamjenik voditelja Virološkog laboratorija. Uža specijalizacija su mu virusne zoonoze, kojima pripada i COVID-19, piše 24 sata.

Kućni ljubimci nisu izvor infekcije

- Riječ je o psima koje su vlasnici dovodili na veterinarsku kliniku zbog različitih simptoma, neovisno o tome jesu li koronu imali i sami, to ne znamo. Kad je pak bilo poznato da vlasnik i sam ima COVID, pozitivan je bio i svaki četvrti pas. Zato smo pokrenuli projekt kojim vlasnike kućnih ljubimaca - pasa, mačaka, afričkih tvorova ili drugih, a koji su sami preboljeli koronu, pozivamo na besplatno snimanje pluća, krvnu sliku, klinički pregled i uzimanje briseva sluznice i ostale pretrage ljubimaca. Želimo, kao što medicina radi i kod ljudi, ustanoviti ostavlja li COVID-19 neke trajne posljedice na životinje, i koje su to posljedice, napominje prof. Stevanović. Dokazano je da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike.

Besplatni pregledi na zagrebačkoj Veterini

- Dokazano je da pas, primjerice, ne može zaraziti čovjeka, jer izlučuje virus u malom titru (količini), nedovoljnoj za prijenos zaraze, a ne kao ljudi, kod kojih je ta količina veća, napominje stručnjak za zarazne bolesti životinja. Preko ljudi se zaražavaju i mačke i psi, ali dosad nema istraživanja što im COVID i dugoročno čini, zato ovaj projekt besplatnih pregleda na zagrebačkoj 'Veterini'. Na www.vef.unizg.hr nalazi se link za prijavu u istraživanje, i anketni upitnik za one koji se žele uključiti. Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj korona virusa na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat, stoji u tom pozivu. - Vlasnicima želimo ponuditi mogućnost kliničkog pregleda kućnih ljubimaca u cilju ustanovljavanja znakova infekcije dišnog sustava te testiranje kućnih ljubimaca na SARS-CoV-2 protutijela. Za prijavu je potreban pozitivan nalaz vlasnika i/ili ukućana (PCR ili brzi antigenski test), dokaz o vlasništvu nad životinjom, a onda treba ispuniti i upitnik, stoji u pozivu.

U šetnji izbjegavati da nam netko drugi mazi psa, ne znate je li zaražen

Pregled i testiranje kućnih ljubimaca čiji su ukućani trenutačno pozitivni može se provesti tek po isteku propisane izolacije. Broj sudionika je ograničen. Kako napominje dr. Stevanović, cilj je vidjeti može li se, i kako nadalje spriječiti zaraživanje kućnih ljubimaca, postoje li neki rizični čimbenici za njihovu zarazu, poput spavanja u krevetu s vlasnikom, godina, spola, drugih bolesti i slično. Psi su daleko manje podložni infekciji od čovjeka. Glavni izvor zaraze su ljudi, i zaražena će osoba puno prije zaraziti vlasnika psa, a ne samu životinju. Ako se pas i zarazi, glavni izvor infekcije za njega će biti zaraženi vlasnik, kaže veterinar. U šetnji bi trebalo izbjegavati da drugi vlasnici maze psa, dodaje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook