Prethodni članak
Sljedeći članak

SVAKA ČAST: Zagorski proizvođači bučinog ulja osvojili svjetsko zlato, a medari srebro

Župan Kolar održao je prijem za nagrađene


Župan Željko Kolar održao je prijem za nagrađene proizvođače bučinog ulja i bagremovog meda na nedavno održanom 63. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu.

Proizvodi s područja KZŽ osvojili su i ove godine vrijedna i prestižna priznanja. Našu županiju predstavilo je dvoje proizvođača bučinih ulja, OPG Osrečak Ivan iz Gornje Stubice i OPG Tomašić Danijel iz Konjščine, čija su bučina ulja nagrađena zlatnim medaljama.


Također, sudjelovala su tri proizvođača bagremovog meda, koji su osvojili srebrne medalje za kvalitetu. To su OPG Mirna Pčela iz Petrovskog, OPG Sretna Pčela iz Konjščine i OPG Darko Milinković iz Konjščine.


KZŽ je za izbor kvalitete za 2024. godinu poslala uzorke svih 5 natjecatelja, izvršila organizaciju oko prijave proizvođača, financirala troškove sudjelovanja, ocjenjivanja i slanja proizvoda u iznosu 7.188 eura.
Oznaka Monde Selection je snažan dokaz kvalitete za proizvođača i može se prikazivati na pakiranju proizvoda u naredne tri godine od dobivanja nagrade bez ikakvih dodatnih troškova licence.

Kako je istaknula županijska pročelnica Sanja Mihovilić, na natjecanju je bilo prijavljeno 3250 prehrambenih proizvoda iz cijelog svijeta. - To natjecanje ima kontinuitet i mi smo prošle godine prvi puta poslali naše proizvođače bučinog ulja, a svake tri godine ćemo slati ponovno jer dobivene nagrade, plakete i oznake su u periodu tri godine. Rezultate međunarodnog natjecanja ALPE – ADRIA i Izložbe bučinih ulja Hrvatske ćemo uskoro imati, 20 – ak proizvođača je poslalo uzorke. Mi smo ponosni na njihove rezultate i cijenimo trud koji ulažu i dalje ćemo ih pratiti kroz financiranje natječaja i mjere koje provodimo – rekla je Mihovilić.

Župan Željko Kolar čestitao je poljoprivrednim proizvođačima na velikom uspjehu. - To je nagrada na svjetskoj razini, koja ima 63 godine svoje povijesti i tradicije. To što certifikat kada osvojite takvu nagradu traje tri godine, jedna je velika promocija i sigurnost kvalitete za same kupce te veliko priznanje i velika promocija proizvođačima, ali i Krapinsko– zagorskoj županiji – rekao je Kolar.

Dodao je da prije 20 – ak godine praktički proizvodnja bučinog ulja nije postojala na području KZŽ. - U posljednjih 10 – ak godina situacija se promijenila, još uvijek količinom ne možemo konkurirati Međimurcima i Varaždincima, ali u kvaliteti ne samo da im možemo konkurirati, nego, kao što je pokazala izložba ALPE – ADRIA, smo i uspješniji i bolji u kvaliteti. U posljednje četiri godine su tri puta apsolutni pobjednik izložbe bučinog ulja u Varaždinu su bili proizvođači Sinković i Cesarec s područja KZŽ. S obzirom na količinu proizvedenu, ona više nije mala, ali još nije toliko velika da je ne bi proizvođači mogli prodati na kućnom pragu. Ima proizvođača koji su već otišli u neke trgovačke lance na čijim policama može se kupiti bučino ulje proizvođača s područja KZŽ. Što se tiče proizvođača bagremovog meda, odavno je prepoznat i zaštićen europskom i nacionalnom zaštitom. – rekao je župan.


Napomenuo je da će Županija i dalje nastaviti, u svrhu promocije KZŽ i promocije poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda, slati najbolje ocijenjene medare i proizvođače bučinog ulja u Bruxelles na ocjenjivanje. - Želimo da se vidi da postoji kontinuitet kvalitete naših proizvoda, bez obzira iz kojeg sektora dolaze. Iduće godine nećemo slati iste ljude jer njihova nagrada vrijedi tri godine, ali bit će tu drugih proizvođača koji su isto kvalitetni, i siguran sam da će postići odlične rezultate – zaključio je župan Kolar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook