Prethodni članak
Sljedeći članak

[SVAKA ČAST] Zabočanke Ana Grah i Lana Repovečki u Saboru govorile o važnosti zdrave prehrane


U Sabornici Hrvatskog sabora 20. studenog održana je sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Sjednica je organizirana u povodu 30. obljetnice Konvencije UN-a o pravima djeteta na sâm Dan Konvencije s ciljem promicanja participacije djece i mladih u donošenju odluka koje utječu na njihove živote.

Tema sjednice bila je ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj, a sudjelovala su djeca iz cijele Hrvatske (među kojima djeca sudionici akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece”, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, djeca iz osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te članovi Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku), koja su izlagala na 11 različitih tema, nakon čega je uslijedila rasprava djece i odraslih.

 Kako bi podigla svijest saborskih zastupnika, a time i šire javnosti, o njima važnim problemima i pitanjima, djeca su uputila jasnu poruku da žele da se i njihov glas čuje i da se njihova mišljenja uvaže te su govorila o odrastanju u digitalnom okruženju, o izazovima koje takvo okruženje donosi te o potrebi da ih odrasli, pa i sama država kroz zakonske odredbe, u tom okruženju zaštite. Govorilo se o elektroničkom nasilju kao jednom od gorućih problema s kojima se djeca suočavaju, istaknuta je važnost prava djece na slobodne aktivnosti te problem manjka kvalitetnih izvannastavnih i rekreativnih sadržaja. Zatraženo je da se pronađu rješenja za zaštitu djece od vršnjačkog nasilja te se naglasila i važnost teme siromaštva u državi kao jednog od velikog uzroka nejednakosti ostvarivanja dječjih prava. Djeca iz Dubrovnika, u kojem nedostaje adekvatan razvoj cestovne infrastrukture, da bi se što prije osigurala sigurnost u prometu, zatražili su žurno pokretanje izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Govorilo se o potrebi standardizacije školskog sustava u Hrvatskoj, a posebno je dirljiv bio govor predstavnika Savjetodavnog odbora za dječju participaciju koji je, govoreći o značenju udomiteljstva iz perspektive udomljenog djeteta, pojasnio da mu je nova udomiteljska obitelj, u kojoj je po prvi put dobio ljubav, podršku, red i topli dom, promijenila život. Nekolicina djece osvrnula se na važnost dječje participacije i posebno su istaknuli kako donositelji odluka trebaju u europske, nacionalne i lokalne političke dijaloge uključiti djecu i mlade, jer su oni važni pokretači promjena te trebaju sudjelovati kao partneri za ostvarivanje uključivog društva.

Sjednici u Hrvatskom saboru također su prisustvovale članice Dječjega gradskog vijeća Grada Zaboka Ana Grah i Lana Repovečki i govorile o pravu djeteta na zdravu prehranu, kao temelju zdravog života, potaknute svojim iskustvima koje su prošle kroz projekt „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok. Ispričale su prisutnima vrlo bogate i razgranate aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ u kojima one sudjeluju te zatražile pomoć od saborskih zastupnika i ministarstava da se poboljša prehrana djece u školama. Na kraju su se pohvalile i činjenicom da je vrijednost i kvalitetu projekta “Zdravo i fino“ prepoznala Europska komisija i dodijelila DND-u Zabok 1. nagradu „EU HEALTH AWARD“ za 2019. godinu na što su posebno ponosne.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook