Prethodni članak
Sljedeći članak

[SV. KRIŽ ZAČRETJE] Najveća investicija je izgradnja vrtića

Proračun Općine Sveti Križ Začretje u ovoj godini 'težak ' je 27,7 milijuna kuna


Proračun Općine Sveti Križ Začretje za 2020. godinu iznosi 27.755.000 kuna. Glavninu prihoda, gotovo 50 %, čini planirana potpora EU za izgradnju dječjeg vrtića kao i prihod od kreditnog zaduženja za tu investiciju. Naime, trenutno je u tijeku investicija izgradnje dječjeg vrtića kod koje samo ugovoreni radovi na izgradnji i opremanju iznose 13,6 milijuna kuna s PDV-om. - Pridodamo li tome ostale troškove vezane za realizaciju projekta poput troškova priključaka struje, vode, plina, stručnog i projektantskog nadzora kao i ostale troškove, iznos investicije premašuje 14 milijuna kuna. Dio investicije planira se financirati sredstvima EU, iz mjere 7.4.1., dok će se ostatak financirati dugoročnim kreditom – rekao je načelnik Općine Sveti križ Začretje Marko Kos.

Važniji projekti

Od ostalih prihoda, izdvajamo porez na dohodak koji je planiran u iznosu od 9,4 milijuna kuna te prihod od komunalne naknade i doprinosa u iznosu od 2,2 mlijuna kuna. Od bitnijih projekata u ovoj godini, načelnik izdvaja modernizaciju javne rasvjete s primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja koji se planira realizirati prema EPC modelu. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3,2 milijuna kuna plus PDV, a njegovom realizacijom trebale bi se sve postojeće svjetiljke javne rasvjete zamijeniti novima energetski učinkovitijima što bi donijelo uštedu električne energije, ali i zaštitu od svjetlosnog onečišćenja.

- Ove godine planiramo pokrenuti aktivnosti na revitalizaciji kulturno - gospodarskog prostora „Banovina“ kojeg čine nekadašnje gospodarske zgrade Svetokriškog dvorca, koje su sada u našem vlasništvu. Prvi korak je uređenje vanjskog okoliša te izgradnja parkirališta u sklopu kompleksa čime se planira prometno rasteretiti centar mjesta. Što se tiče samih objekata, potrebno je izraditi odgovarajuću projektnu dokumentaciju koja će omogućiti kandidiranje projekta za dodjelu bespovratnih potpora – navodi načelnik Kos.

Ostale investicije

Od ostalih investicija, tu je 605.000 kuna za uređenje Dječjeg parka Brezova za što je odobrena potpora EU-a. U sklopu projekta planira se urediti dječje igralište koje se nalazi u sklopu kompleksa NK Vatrogasac čime će se stvoriti adekvatan, kvalitetan i siguran prostor za igru te omogućiti veća kvaliteta provođenja slobodnog vremena djece na otvorenom. U asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnju nogostupa i sustava odvodnje utrošit će se 800.000 kun, dok se u izgradnju javne rasvjete planira utrošiti 350.000 kuna. Za održavanje komunalne infrastrukture predviđeno je 3,1 milijun kuna, a gotovo 1,2 milijuna kuna utrošit će se na financiranje rada sada Ustrojstvene jedinice dječjeg vrtića koja trenutno posluje u sklopu Osnovne škole. Dodatnih 850.000 kuna planira se za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece. Što se tiče izdataka za kulturu i sport, oni su planirani u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna, od čega 380.000 za Općinsku knjižnicu i čitaonica, a 760.000 za udruge iz područja kulture i sporta. U razvoj poduzetništva, turizma i poljoprivrede ukupno se planira utrošiti gotovo 800.000 kuna, za socijalnu skrb izdvojiti 236.000 kuna, a za vatrogastvo 553.000 kuna. - Iskreno se nadam da smo ovim sažetkom planiranih prihoda i rashoda proračuna barem malo našim mještanima predočili što se sve financira iz proračuna te koji su njegovi glavni izvori, a sve s ciljem transparentnosti u poslovanju općine – naglasio je načelnik Marko Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook