Prethodni članak
Sljedeći članak

Sud osudio umirovljenika (76) jer je prodao ženi kalendar na tržnici za 5 kuna

Fotografija je arhivska i ilustrativnog karaktera te nije ni u kakvoj vezi s osobama, niti događajem koji je opisan u tekstu


Umirovljenik Dobrivoje (76) iz Koprivnice proglašen je krivim i osuđen jer je uoči Božića na ulazu na gradsku tržnicu prodavao katoličke kalendare. Prema presudi, on je sredinom prosinca u 11 sati, “neposredno nakon glavnog ulaza na gradsku tržnicu u Koprivnici prodavao katoličke zidne kalendare: jednostavne (52 komada) i preklopne (7 komada), a da nema registriranu djelatnost obavljanja kupnje i prodaje ili pružanje usluga u trgovini”, piše Danica.

Neposrednim opažanjem i nadzorom to su utvrdili ovlašteni carinski službenici. Dobrivoje mora platiti 600 kuna kazne i 200 kuna troškova postupka, a kalendari su mu oduzeti. Inače, jednolisne kalendare prodavao je za pet, a preklopne za 10 kuna, pa je vrijednost oduzete robe 330 kuna.

Dobrivoje je u prvotnom postupku priznao da je na tržnici izložio hrvatske katoličke kalendare koje je nabavio u Zagrebu u knjižari i namjeravao ih je prigodno prodavati iako za to nije registriran.

“Jedan katolički kalendar tog dana sam prodao bez računa za pet kuna jednoj ženskoj osobi, a ona se nakon toga predstavila kao carinska službenica”, rekao je Dobrivoje.

Zanimljivo je da se slučaj dogodio još 13. prosinca 2018. godine, a pravosuđe se njime i dalje bavi. Carina je tog datuma izdala prekršajni nalog na koji je Dobrivoje uložio pravodobni prigovor te je nalog stavljen izvan snage.

Nakon toga, proveden je redovni prekršajni postupak te je 4. veljače 2020. donesena presuda koja je pak ukinuta odlukom Visokog prekršajnog suda RH “zbog nepravilnog obrazloženja odluke o oduzimanju predmeta”.

U novom postupku nalog Carinske uprave tretiran je kao optužni prijedlog te je izdan prekršajni nalog 17. ožujka prošle godine. Na taj nalog Dobrivoje je uložio pravovremeni prigovor, zbog čega je prekršajni nalog opet stavljen izvan snage i proveden je redovni prekršajni postupak.

U studenome ove godine koprivnička sutkinja Dobrivoja opet proglašava krivim te ga kažnjava sa 600 kuna. No, i ta je presuda nepravomoćna te se prekršitelj opet može na nju žaliti u zakonom predviđenom roku. Zastara je, dakle, tu negdje, piše Danica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook