Prethodni članak
Sljedeći članak

Studenti našli crve u hrani – očitovala se inspekcija sa iznenađujućim zaključkom

Što jedu studenti u Studentskom domu?


fotografija je ilustrativna, nije izravno povezana sa predmetnim tekstom 

Ravnatelj Studentskog centra Zagreb Mirko Bošnjak sinoć je, nakon očitovanja izvanrednog inspekcijskog nadzora u restoranu SC-a u Studentskom domu Stjepan Radić koje je utvrdilo da u paniranom odresku nisu bili crvi, nego riža, studentima ponudio ponovno testiranje, piše HRT.

- Pozivam studente koji su imali prigovor na kvalitetu hrane da se jave u moj ured i možemo, ako studenti žele, uz obavezne mjere sanitarno higijenskih propisa u objektima koji posluju hranom, ponoviti testiranje koje je inspekcija danas napravila, istaknuo je Bošnjak u priopćenju te se ispričao studentima na neugodnostima.

Najavio da će tijekom ponedjeljka prikupiti pisana očitovanja i ostalih dionika procesa pripreme, termičke obrade i posluživanja namirnica te se ispričao studentima na neugodnostima i pozvao ih da i dalje budu kontrolori kvalitete usluge studentske prehrane u SC-u Zagreb.

Bošnjak je naložio izvanredni inspekcijski nadzor u studentskoj menzi na Savi nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija pohanog mesnog odreska s crvima iz studentske menze. Studenti su potom na društvenim mrežama počeli objavljivati i fotografije s pužem u salati, dlakama pa i kovanicama u hrani.

U očitovanjima nadležne inspekcije SC-a Zagreb navodi se kako je "pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve".

- Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali predpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi.

Kažu i kako je radi dokaza navedenih tvrdnji, izvršeno probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža. Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve, naveli su u priopćenju. Valja, kažu, spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa.

- Prema svemu navedenom, ne odričući odgovornost za propust, vidljivo je kako navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala, istaknuli su.

Prigovor nije prenesen odgovornima u kuhinji i na liniji posluživanja

Kažu i kako je iz konverzacije putem poruka sa studentom utvrđeno da je namirnica reklamirana na šalteru za povrat prljavog suđa, a prema riječima voditeljice kuhinje, navedeni prigovor nikad nije prenesen odgovornim osobama kuhinje i linije posluživanja.

Također kažu kako je pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima o većoj količini kose na rubu tanjura, koja je prema izjavi konzumenta putem poruka, pronađena na rubu tanjura oko 11,44 sati. Kažu i kako konzument navodi da nikome nije prijavio navedeni događaj jer nije znao da postoji mogućnost reklamacije hrane, iako je na svim linijama posluživanja jasno naznačen protokol o reklamacijama.

Napominju kako je detaljnim pregledom protokola pripreme namirnica, utvrđeno da su sve namirnice pripremane prema pravilima struke iz svježih namirnica. Međutim, kako dodaju, ostaje nejasan izvor i podrijetlo stranog tijela iz priložene fotografije te Studentski centar u Zagrebu bez detaljne analize ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost za nastalu situaciju.

Kažu i da je u trenutku nadzora od navedenih spornih namirnica u kuhinji zatečena samo pečena piletina, dok ostale navedene namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Sve namirnice koje su upotrijebljene za pripremu ručka dostavljene su u kuhinju istog dana s urednim deklaracijama, a sve namirnice koje su zatečene uzorkovane i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize, stoji u priopćenju u kojem se još jednom studentima ispričavaju zbog neugodnosti, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook