Prethodni članak
Sljedeći članak

Stub - kultura ide dalje, pogledajte što sve rade

Plesna večer se zbog epidemioloških preporuka pretvorila u Glazbenu slušaonicu u kojoj će u nadolazećim susretima posebno uživati ljubitelji retro zvuka


Nove aktivnosti u sklopu projekta Stub-kultura realizirane su u planiranom rasporedu i u proteklih mjesec dana. Tijekom dvije radionice za osobe s invaliditetom / djecu s poteškoćama u razvoju polaznici su se koristili plodovima jeseni za kreativno izražavanje izrađujući životinje od divljih kestena i ukrašavajući crteže lica raznobojnim lišćem. Održana je druga u nizu Plesna večer koja se zbog epidemioloških preporuka pretvorila u Glazbenu slušaonicu u kojoj će u nadolazećim susretima posebno uživati ljubitelji retro zvuka.

 

Na u potpunosti popunjenom Čitateljskom klubu polaznice su raspravljale o romanu Lade Vukić Specijalna potreba te su za zadatak za sljedeći susret dobile još jedno recentno djelo suvremene hrvatske autorice – roman Pedeset cigareta za Elenu Marine Vujčić.

 

Amaterski slikari imali su prilike sudjelovati na Radionici vinorela - slikanja crnim vinom, a turistički vodiči – amateri u sklopu Radionice interpretacije lokalne baštine izašli su iz prostorija društvenog centra u terenski obilazak, kako bi na licu mjesta upoznali poznate i nepoznate priče iz prošlosti Stubičkih Toplica.

 

Radionice su obilježili i posebni gosti. Na Radionici o jeziku - kajkavski naš svagdanji sudjelovao je Grgo Petrov, magistar dizajna vizualne komunikacije koji je predstavio svoje projekte za popularizaciju kajkavskog dijalekta, uključujući sjajnu ilustiranu bajku Imbra Houstovnjak. Na Radionici ljudskih priča gotovale su književnica Nevenka Gregurić i muzikologinja Irena Miholić koje su polaznicima ispričale razne zanimljivosti o svojem osobnom i profesionalnom odnosu prema baštini, načinima na koju ju istražuju i interpretiraju njezine razne pojavne oblike – od lokalnih govora i običaja do tradicijske glazbe i instrumenata.

 

 

U sklopu programa participativnog upravljanja predstavnici udruga s ovoga područja tijekom nekoliko radionica bavili su se temom Kreiranje kulture kako bi suvremenim metodama design thinkinga detektirali ključne probleme djelovanja u kulturi te mogućnost i njihovog premošćivanja putem artikuliranja zajedničkog kulturnog identiteta i mogućnosti suradnje. Projekt u vrijednosti od 1.847.554,86 kn sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda (EU sredstva: 1.570.421,63 kn).

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook