Prethodni članak
Sljedeći članak

Stručnjaci savjetuju da ne mijenjajte sve kune: 'Nakon uvođenja eura pojedini primjerci vrijedit će jako puno'


Posljednji je dan korištenja kune. Od sutra prelazimo na euro, a nakon što kune u kovanicama odu u povijest, njihova vrijednost bi se mogla višestruko povećati, piše Net.

1994. godine su prve kovanice kuna puštene u optjecaj, na kojima je stajala 1993. kao godina izdanja. Zadnje kovanice koje su puštene u optjecaj su one iz 2022. godine, prije uvođenja eura.

Na poleđini kovanica, ispod glavnog motiva, nalazi se godina izdanja. Kovanice od pet lipa do pet kuna izdavane su i puštane u optjecaj svake godine, dok su u izdavanju kovanica od jedne i dvije lipe postojali određeni prekidi. Te kovanice su izrađivane samo za potrebe setova i ima ih u jako malo primjeraka.

Ono što određuje je li neka kovanica vrijedna ili ne je količina u kojoj je izdana. Ako kovanica ima manje, to su vrijednije i teže za prikupiti kolekcionarima. Kovanice se izdaju svake godine, ali u različitim količinama zbog čega su rijetka godišta zanimljiva kolekcionarima jer im često nedostaju u njihovim zbirkama.

"Kad govorimo o kovanicama kuna i lipa, općenito se može reći da su neparne godine češće od parnih. Kovanice s latinskim natpisima otkovane su uglavnom u manjim količinama od onih s hrvatskim natpisima. Tako da kolekcionari uvijek spremaju ove kovanice s latinskim natpisima jer ih je uglavnom manje od onih s hrvatskim natpisima. To se može uzeti kao neko opće pravilo, međutim svaki apoen kuna i lipa ima neke svoje specifičnosti", rekao je Zlatko Viščević, glavni urednik portala numizmatika.net.

Jedna lipa

2021. godine je otkovano najmanje kovanica od jedne lipe, samo 6000 primjeraka. Ako ih pronađete, spremite ih. Te kovanice se smatraju rijetkima kada ih usporedimo s ostalim kovanicama kuna i lipa koje se nalaze u optecaju.

Dvije lipe

Od kovanica dvije lipe s hrvatskim natpisom iz neparnih godina, najmanje ih je izdano 2021., samo 4000 primjeraka. Kovanice od dvije lipe imale su i prigodno izdanje za Olimpijske igre u Atlanti, a iako su kovane u milijun primjeraka teže se pronalaze pa ju je dobro sačuvati, ako ju pronađete.

Pet lipa

Kovanice od 5 lipa godišta 1994., 1996, 2004. i 2022.  se teže nalaze. Kovanice od pet lipa imaju i prigodno izdanje za Olimpijske igre u Atlanti, otkovano ih je 900.000. Ako uspijete pronaći te primjerke, zadržite ih.

Deset lipa

Kovanice od 10 lipa s latinskim natpisima iz parnih godina su rjeđe. Godine koje se teže nalaze su: 1994., 1996. i 1998. Kovanica od 10 lipa je i u prigodnom izdanju s Ujedinjenim narodima kada je kovana tek u 900.000 primjeraka. Ako ju imate, sačuvajte ju.

Dvadeset lipa

Kovanica od 20 lipa ima puno i u dobrom su stanju zbog svog kovanja. Za kovanice od 20 lipa postoji i prigodno FAO izdanje te se za razliku od drugih prigodnih kovanica poprilično lako pronalazi.

Pedeset lipa

Kovanice od 50 lipa je lako pronaći, pripazite na 1997., 1999. i 2021. godišta pa njih sačuvajte. Kovanice od 50 lipa s latinskim natpisima (parne godine) iz 1994. godine se teže pronalaze.

Jedna kuna

Kovanice od jedne kune su česte u optjecaju i mogu se lako pronaći, ali legura metala je takva da se brzo istroše pa je starija godišta teže pronaći u savršenom stanju. Kovanice od jedne kune s latinskim natpisima iz 2000. i 2002. se teže pronalaze.

Dvije kune

Kovanica od dvije kune iz godine 1997. se teže pronalazi, ali i iz 2021., za koje je teško doći do njih. Od kovanica s parnim godinama teže se pronalaze one iz 2002.

Pet kuna

Kovanice od pet kuna su lako dostupne, ali posebno obratite pažnju na 1997. i 2021. i svakako ih sačuvajte. Od kovanica s latinskim natpisima (parne godine) najteže je pronaći one iz 2006. godine.

Dvadeset pet kuna

Kovanice koje nikad nisu zaživjele u optjecaju su one od 25 kuna. Jedina kovanica od 25 kuna koja otežava kompletiranje kolekcije je ona iz 2022. s Pelješkim mostom, za kojom postoji velika potražnja i izvan numizmatičkih krugova.

Sačuvajte posebne primjerke

"U numizmatici je često prisutan psihološki moment: kad nečeg ima – nitko neće, kad nema – svi hoće. Tako će biti i u ovom slučaju. Pravi interes kolekcionara za kunama i lipama nastat će tek nakon što već nekoliko godina budemo koristili euro i kad kod ljudi proradi nostalgija 'za dobrim starim' kunama i lipama", rekao je numizmatičar Viščević.

Spremite one dobro očuvane primjerke jer takvi najviše vrijede od kojih najviše vrijede one koje nisu bile u optjecaju jer na sebi nemaju nikakvih oštećenja niti otisaka prstiju, piše Net.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook