Prethodni članak
Sljedeći članak

STOŽER PRIPREMA NOVE MJERE, RAZMIŠLJA SE I O KAZNAMA: Maske će biti obavezne i na autobusnim stanicama

Nakon konferencije za novinare o Danu ružičaste vrpce Krunoslav Capak i Vili Beroš osvrnuli su se na trenutačnu epidemiološku situaciju


Nakon konferencije za novinare o Danu ružičaste vrpce Krunoslav Capak i Vili Beroš osvrnuli su se na trenutačnu epidemiološku situaciju.

Što se tiče novih mjera, nošenja maski u ugostiteljskim objektima, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su mnoge dodatne mjere na tapeti. "One će biti aktivirane u trenutku kad epidemiološka situacija bude ukazivala na potrebu njihove primjene", rekao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

"Najpouzdaniji način sprječavanja širenja zaraze jest održavanje fizičke distance. Postoje situacije u kojima to nije moguće, tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima, ne prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno", objasnio je Beroš.

"Zdravstveni sustav ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom, podržavam mjere koje ponekad uzrokuju negodovanje jer su usmjerene prema sigurnosti", rekao je.

Krunoslav Capak kazao je kako se Stožer priprema za hladnije vrijeme i sezonu gripe pa su razgovarali s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i ugostiteljima, a razgovore će nastaviti i danas.

"Nastojimo pripremiti mjere za velike blagdane koji nam predstoje. Nastojimo iskomunicirati moguće mjere. Nošenje maski je korisno i bit će uvedeno za zatvorene prostore i otvorena mjesta na kojima je nemoguće izbjeći kontakt, npr. autobusna stajališta", rekao je Capak i dodao kako će ubrzo na snagu stupiti mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima.

Razgovaralo se i o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, a Capak kaže da ih ugostitelji podržavaju. "Na svim sastancima prisutan je državni tajnik za civilnu zaštitu i glavni državni inspektor i razgovarali smo o tome. I ugostitelji su za to da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera, a ne obratno", kazao je Capak.

Dolazi i sezona skijanja, Capak kaže da sam čin skijanja nije opasan, ali popratne aktivnosti poput putovanja i boravka u hotelima jesu pa epidemiolozi to ne mogu preporučiti.

"Na razini Europe razgovara se o kriterijima prelaska granice. Mi smo najliberalniji, tijekom tih razgovora pripremit ćemo prijedlog sukladno pravilima koje postavi EK. U ovom trenutku sve je kako je bilo", rekao je Capak, koji smatra da je ujednačavanje pravila na razini EU-a nemoguće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook