Prethodni članak
Sljedeći članak

Što je to nasilje i kako se obraniti?

U sklopu projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas“ i programa Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok i dalje je u fokusu tema nasilja, prvenstveno vršnjačkog koje je, nažalost, sveprisutno među djecom.


Radionicu ''Što je nasilje i kako se obraniti?'' u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i udruge GOKUL za djecu, članove i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok vodila je stručna suradnica DND-a Elizabeta Končić. Cilj radionice bio je da djeca osvijeste što je to nasilje i prepoznaju razliku između šale, vršnjačkog sukoba i nasilja. Razgovaralo se o tome kako se osjeća dijete koje doživljava nasilje i kakve posljedice doživljeno nasilje može ostaviti na njega, kao i o djeci koja zlostavljaju druge, te koji bi mogli biti razlozi da se ponašaju na takav način. Nakon uvodnog dijela u kojem su djeca mogla podijeliti svoja iskustva, upoznata su s pojmom introjekcije i projekcije kroz literarni prikaz dječaka Grge koji odlaskom u kreativnu radionicu na osami dobiva zadaću napisati priče o dobrim i lošim introjektima, te kako je došlo do toga da je nasilnicima u svojoj školi poslužio kao platno za projekciju njihovih problema.

Grga u knjizi „Grgine lutke“ osim pisanja priča za druge koje bi im trebale pomoći da se osjećaju manje usamljeno i dobiju podršku u rješavanju njihovih problema, za njih izrađuje i lutke, jer kao što kaže njegov učitelj koji ga vodi kroz taj kreativni proces: „Ovdje ćemo pisati, krojiti, šivati i crtati za sebe i druge. I zato, osim nama samima, svaka čast i lutkama, jer su stoljećima tu za nas, jer trpe naše loše dane, jer za nas  podmeću svoja pleća u introjekciji i projekciji i izražavanju naših bolnih osjećaja!“

Tako su i djeca u radionici mogla nacrtati Grginu lutku i napisati negativne rečenice koje poput nesvjesnih introjekcija upućuju sebi kad u nečemu pogriješe ili ne uspiju i one pozitivne koje potiču njihovo samopoštovanje i obranu od nasilja. Radionica je završila naglašavanjem važnosti traženja pomoći ako smo izloženi nasilju i pomaganja onima koji doživljavaju nasilje budući da je većina djece kad se događa nasilno ponašanje u školi u ulozi promatrača.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook