Prethodni članak
Sljedeći članak

Stiže južina, temperature do 12°C

Tjedna prognoza prognostičara Kristijana Božarova


Nakon blagog početka mjeseca čini se da je siječanj na svojoj sredini polako poprimio zimske karakteristike. Povremeno je bilo snijega, ovdje malo, a u gorskom dijelu Hrvatske i preko pola metra. Išlo je na sve hladnije pa smo imali i ozbiljnije minuse. Hladnoća bi trebala popustiti sredinom ovog tjedna uz izraženiju južinu i zatopljenje. Zatim bi oko subote trebala doći fronta s kojom će za vikend ponovno zahladiti, ali ne u većoj mjeri. Opširnije u nastavku.

VREMENSKA PROGNOZA: Za utorak najave pokazuju uglavnom suho vrijeme. Izmjenjivat će se oblaci i sunčana razdoblja. Čini se da bi sredinom dana počeo puhati umjeren jugozapadni vjetar pa će dnevni maksimalac možda biti dva-tri stupnja viši nego u ponedjeljak, moguće i do 6°C. Ta južina još neće tijekom utorka probiti u svim mjestima, ali u srijedu bi trebala donijeti značajniji porast temperature.

Jutarnja temperatura u srijedu još uvijek blizu nule, a zatim će tijekom dana sve brže rasti. Dan bi trebao biti suh i djelomično sunčan uz povremeno umjeren i jak jugozapadni vjetar. Prognostički izračuni pokazuju da bi popodnevna temperatura mogla narasti i do 10 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak nastavak južine. Bit će većinom suho i djelomično sunčano, a puhat će umjeren, mjestimice i pojačan jugozapadni vjetar. To znači još višu temperaturu – ujutro oko 6 stupnjeva, a danju preko desetke, ponegdje možda i do 13°C.

Za petak moramo najaviti postupno naoblačenje uz mogućnost za malo kiše. Samo kiše jer će temperatura zbog južine i dalje biti iznadprosječno visoka.

Nešto hladniji zrak dolazi u subotu pa osim kiše mjestimice može biti susnježice i snijega, osobito u gorju. Za nizine će to biti granična situacija. Uz sjeverni vjetar temperatura će tijekom dana biti niža.

Nedjelja izgleda povoljnije uz više suhog vremena, samo ponegdje možda malo kiše ili susnježice. Neće biti pretjerano hladno. Malo hladnije vrijeme će ostati i početkom sljedećeg tjedna, ali daleko je to od neke oštre zime.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook