Prethodni članak
Sljedeći članak

Stigli kućni testovi na koronu: Koristi se na površini nosa, a rezultati su gotovi za 15 do 20 minuta

Koštat će do 85 kn, ali neće biti dokaz da je netko negativan


Član uprave Medike Jakov Radošević potvrdio je u razgovoru za HRT kako je u Hrvatsku stigao kućni test na koronavirus. Kaže kako se radi o jednostavnom testu te da će koštati između 75 i 85 kuna. RTL piše kako je u prvoj isporuci stiglo 10.000 testova, a još 20.000 treba stići tijekom sutrašnjeg dana.

- Medika je ih je danas zaprimila od uvoznika. To su testovi za samotestiranje. To su prvi testovi koji su prijavljeni i odobreni od strane HALMED-a. Dobili smo prvu količinu i nadam se da će do kraja dana biti zaprimljeni, a sutra ujutro će krenuti distribucija po ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj, kazao je Radošević.

Dodao je kako očekuje da bi do kraja radnog vremena u petak sve zainteresirane ljekarne i trgovine za promet na malo mogle ponuditi građanima takav test.

Testom se registrira kvalitativna prisutnost antigena. Taj se test koristi na površini nosa, nosni bris je na oko 2-2,5 cm, stavlja se u tekućinu, a rezultati su gotovi za 15 do 20 minuta.

Očekuje kako će uskoro u Hrvatsku doći i testovi drugih proizvođača.

Na upit ima li već zainteresiranih za testove od strane velikih hotelskih kuća kazao je da Medika kao veledrogerija ima pravo distribuirati te testove isključivo ljekarnama i specijaliziranim tgovinama na malo. 

- Svi drugi koji su zainteresirani za taj test mogu ga nabaviti tamo, rekao je Radošević za HRT.

Podsjetimo i kako je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ranije rekao kako negativan rezultat na kućnom testu nije dokaz da je osoba negativna.

- Niti u jednoj zemlji EU-a se ti takozvani samotestovi ne priznaju za dijagnostiku nego ukoliko sami sebi dokažete da ste pozitivni, onda trebate napraviti dijagnostički test. Ako ste negativni, u uputstvima vam piše da taj test nije dokaz da ste negativni, izjavio je Capak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook