Prethodni članak
Sljedeći članak

Stigla prognoza snijega. Evo u kojem mjesecu bi ga u Hrvatskoj trebalo biti najviše


Portal SevereWeather.eu objavio je dugoročnu prognozu snježnih padalina za ovu zimu. Dio prognoze posebno se bavi Europom.

Najrealniji je scenarij onaj u kojem će biti manje snježnih oborina nego što to inače bude. Ipak, to neće vrijediti za viša predjela u kojima bi moglo biti i više snijega, posebno u srednjoj i sjevernoj Europi.

Kontrasti su uočljivi iz mjeseca u mjesec, ponajviše zbog utjecaja El Niña. Portal analizira predviđanja oborina prema dva modela dugoročne prognoze vremena, ECMWF i UKMO.

Prvi model
SevereWeather je analizu započeo s ECMWF-om, budući da je to najčešće korišten i visoko cijenjen sustav sezonskog predviđanja.

Navode kako sezonska prosječna slika općenito pokazuje vrlo slabu prognozu snježnih oborina. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim za Alpe i više dijelove sjeverne Europe.

U usporedbi s prognozom iz prošlog mjeseca, posljednja prognoza pokazuje puno više ukupnih snježnih oborina nad kontinentom. Osobito nad dijelovima srednje Europe, sjeverozapada i sjevera. No razlog za to je, napominju, vrlo niska količina snijega u prethodnoj prognozi.

Prognoza snježnih oborina za prosinac pokazuje veći dio kontinenta s jakim negativnim količinama snježnih padalina, osim krajnjeg sjevera. To je zbog zapadnijeg strujanja koje ide prema jugozapadnom u većem dijelu Europe. Oborina će biti, ali bit će toplije pa bi snijeg trebao u većoj mjeri izostati.

U siječanjskoj prognozi, obrazac se poboljšava i pokazuje da će u više područja u srednjoj Europi biti većih količina snijega, piše SevereWeather. No više snijega od uobičajenog ne bi trebalo biti u Hrvatskoj.

U veljači nema većeg poboljšanja u odnosu na prethodni mjesec u široj slici Europe, ali postoje neka područja u srednjoj Europi s više snježnih oborina nego što je uobičajeno, kao i na sjeverozapadu. Među tim područjima u srednjoj Europi je i Hrvatska, kako se može vidjeti na karti. U sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj, previđa se, bit će više snijega nego što je uobičajeno, a ostatak Hrvatske bit će uglavnom u prosjeku.

Što se tiče ožujka, poznato je da ovaj mjesec još uvijek može biti hladan i da obično osigurava snježne padaline. Prognoza ECMWF-a pokazuje više snježnih padalina na višim nadmorskim visinama. Hrvatska će, prema karti koju je objavio SevereWeather u ovom mjesecu ponovno imati biti u prosjeku ili malo ispod njega.

Drugi model

Prema modelu Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva (UKMO) sezonski prosjek za Europu će biti s manje oborina nego inače. Slično kao i prema ECMWF, i taj model predviđa manje oborina u prosincu s vidljivim porastom u siječnju. Jedina veća razlika je u tome što oni predviđaju kako će u veljači pasti u velikim dijelovima srednje i južne Europe više snijega nego što je uobičajeno.

No zanimljivo je da taj model za sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku u veljači pokazuje ispodprosječne količine snježnih padalina, dok je ostatak Hrvatske, kao i po ECMWF modelu, uglavnom u prosjeku.

I jedan i drugi sustav za Hrvatsku pokazuju ispodprosječne padaline u prosincu i siječnju.

Po UKMO, modelu, praktički bi cijela zima u Hrvatskoj trebala proći s ispodprosječnim i prosječnim snježnim padalinama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook