Prethodni članak
Sljedeći članak

Starim i bolesnim građanima sutlanskog kraja besplatan prijevoz do zdravstvenih ustanova

GDCK Klanjec započeo je s provedbom projekta 'Prijevoz starijih osoba sutlanskim krajem' te 'Dnevnim boravkom 60+'


Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec započelo je s provedbom dvaju projekata. Riječ je o projektu 'Prijevoz starijih osoba sutlanskim krajem' te 'Dnevni boravak 60+', o a o njima nam je detaljnije ispričao ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Klanjec Mario Harapin. - Na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Klanjec koji pokriva Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Klanjec, Kumrovec i Tuhelj s obzirom da provodimo projekt 'Zaželi ' uvidjeli smo da je na našem terenu slaba pokrivenost s javnim prijevozom i većina ljudi iz udaljenijih mjesta nema mogućnost da dođu do liječnika bez osobnog prijevoza – rekao je Harapin, dodajući da se GDCK Klanjec upravo iz tog razloga javilo na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te ostvarilo potporu u iznosu 130 000 kuna. Partneri na projektu 'Prijevoz starijih osoba sutlanskim krajem su Općina Kraljevec na Sutli i Općina Kumrovec.

'Prijevoz starijih osoba sutlanskim krajem'

- S početkom veljače krenuli smo s provedbom tog projekta, a zaposlena je jedna osoba na puno radno vrijeme koja pola radnog vremena radi kao vozač, a pola vremena kao voditelj projekta – objasnio je Harapin. Vozač po potrebi korisnika koji se prijavi, prevozi do Doma zdravlja Klanjec, Kumrovec ili do Centra za socijalnu skrb u Klanjcu. Prijevoz je besplatan za starije od 65 godina i za osobe koje žive na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Klanjec. – Korisnici se mogu javiti na broj 095 569 2088 i najaviti se dan, dva prije nego bi trebali otići u spomenute ustanove. Potreba za ovom uslugom je velika. Planiramo uključiti i 65 korisnika u program 'Zaželi' kako bi rasteretili zaposlene žene na projektu – rekao je ravnatelj i dodao kako se ovaj projekt provodi do 31. prosinca 2020., ali da je želja Gradskog društva da se nastavi i nakon nove godine.

'Dnevni boravak 60+'

Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec započelo je i s provedbom projekta „Dnevni boravak 60+“. Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 50.000 kuna. - Partneri na projektu su Općina Kraljevec na Sutli i Općina Kumrovec. Cilj projekta je organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe koje su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba koje žive u lokalnoj zajednici jer na području djelovanja GDCK Klanjec još nisu dostupne – rekao je Harapin. Projektom će se provoditi zdravstvene aktivnosti (mjerenje tlaka i šećera, terapija TENS-om), rekreativne aktivnosti (tjelovježba, šetnje), kreativne radionice (kreativne i likovne radionice, radionice ručnog rada), edukacijske i informativne aktivnosti (predavanja, radionice, tečajevi), zabavne aktivnosti (društvene igre, kvizovi), izleti i druženja, kombinacije navedenih aktivnosti i drugo. Kreativne i ostale radionice Dnevnog boravka 60+ će se održavati u prostorima koje će osigurati općine Kraljevec na Sutli i Kumrovec. Na projektu je zaposlena jedna osoba (fizioterapeut) na nepuno radno vrijeme. Projekt će se provoditi do 1. prosinca ove godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook