Prethodni članak
Sljedeći članak

Stanovnici naše hit destinacije u panici: "Za nas ovo znači propast što se tiče iznajmljivača"


Mještani Kožina i Petrčana kod Zadra strahuju za turističku sezonu. Ne zato što misle da neće biti gostiju, već su uvjereni da će ih potjerati prašina i buka bagera. Traže prekid radova tijekom ljeta, a na dogovor gradske tvrtke i izvođača radova čeka se mjesecima.

Biti turist u Zadru ovih dana, prava je avantura. Slovenac je pola sata godišnjeg odmora izgubio na traženje pravog puta.

"Idemo za Nin, navigacija nas vodi krivo, nikako da pronađemo pravi put", kazao je Dejan za Dnevnik Nove TV.

No, ne gube se samo stranci.

"Piše obilazak, a ja ne znam kako da dođem tamo", kaže Luka iz Zadra.

Radi se novo raskrižje, ali i kanalizacija. Na koju se čekalo od sredine devedesetih godina.

Zato iznajmljivači u zadarskom Diklu ne spavaju mirno. Apartmani im zasad zjape prazni.

"Ja sam zatvorio do 1. 7. , jer ne želim ih maltretirati ovdje", kaže Goran Barešić, vlasnik apartmana.

Pomirio se, kaže, s činjenicom da mu ova sezona neće biti rekordna. Iako bi se bageri s ove lokacije trebali maknuti polovinom lipnja.

A kad se kopa, onda se ispod zemlje nerijetko i pronađu ostaci iz nekih davnih vremena.

"Radi se o dijelovima jedne ogromne rimske vile, čiji su dijelovi nađeni još prije 40 godina upravo na mjestu gdje mi stojimo", kaže arheolog Smiljan Gluščević.

U susjednom Kožinu arheolozi posla zasad nemaju, ali priča je ista. Osim što je drugi izvođač radova.

A na jednoj od najprometnijih zadarskih prometnica, onoj prema Ninu – nepregledne kolone vozila. Petrčanci u strahu. Kažu da se 80 posto mještana bavi turizmom, ne prekinu li se radovi tijekom ljeta, ne piše im se dobro.

"Za nas ovo znači propast što se tiče iznajmljivača, kolaps u prometu, nema oznake, nema smjernica, nema zabrane parkiranja. Ovo je, jednostavno rečeno, kaos", poručila je Silvana Lisica Štokan, predsjednica MO Petrečane.

Pisali su izvođaču radova, Gradu, Odvodnji. Obećanje su dobili, ali u njega ne vjeruju dok se bageri ne maknu s terena.

"Obećanje ludom radovanje. Eto što, a što drugo reći?", dodaje Lisica Štokan.

Iz zadarske Odvodnje, pred kameru Dnevnika Nove TV, zbog godišnjeg odmora, nisu mogli. Iako su mjesecima govorili da turistička sezona nije izvanredna situacija, u petak pišu da radova na aglomeraciji u sezoni ipak ne bi trebalo biti.

Dostavljaju i dokument s odlukom Gradskog vijeća. Izvođač radova, pak dodaje, dok ne dobije crno na bijelo dokument, s radovima ne smije stati. S obzirom na to da je riječ o višemilijunskom EU projektu.

"Znači, investitor je taj koji nas treba obavijestit o obustavi radova i u kojem roku. Ovo je već ušlo u kratak rok do obustave ako je bude jer još uvijek nismo dobili nikakvu obavijest", rekao je izvođač radova Mladen Ninčević.

Tvrdi još i da je od studenoga upozoravao da će doći do pobune mještana. Dodaje i da iz Grada i Odvodnje odugovlače situaciju na štetu izvođača.

A dok se izvođač i investitor prepucavaju, mještanima je bitno samo jedno, da im gosti tijekom ljeta zbog buke i prašine ne pobjegnu iz apartmana, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook