Prethodni članak
Sljedeći članak

Stalno vas nazivaju iz telemarketinga? Evo kako to možete prekinuti

Kako bi upisao svoj broj telefona u besplatan registar ‘Ne zovi’, vlasnik broja treba popuniti zahtjev i predati ga svojem operateru, kažu u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti HAKOM


Kako bi upisao svoj broj telefona u besplatan registar ‘Ne zovi’, vlasnik broja treba popuniti zahtjev i predati ga svojem operateru, kažu u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti HAKOM, piše 24 sata.

Kad se broj upiše u registar “Ne zovi” i ako je potrošač označio da povlači dozvole za zvanje, trgovci taj broj moraju izbrisati iz svojega popisa i ne smiju više zvati ni nuditi proizvode SMS-om.

U HAKOM-u kažu su da se zahtjev na propisanom obrascu može dostaviti operateru na najmanje tri načina: osobno u poslovnici, poštom ili e-mailom. Operater će provjeriti valjanost zahtjeva i u roku od najviše sedam dana upisati broj u registar. Svoj broj mogu upisati samo potrošači, fizičke osobe, a ne može se upisati broj koji glasi na ime tvrtke. Osim potrošača koji imaju fiksnu ili mobilnu telefonsku liniju na pretplatu, svoj broj mogu upisati i oni koji koriste mobitel na bonove, no prije toga ga moraju registrirati kod svojeg operatera.

Propisani obrazac zahtjeva za upis telefonskog broja u registar na internetskoj stranici HAKOM-a može se preuzeti ili ga se može elektronički popuniti. Može ga se pronaći i na stranicama operatera ili dobiti u poslovnicama. Pri popunjavanju treba označiti i povlači li netko privole koje je ranije dao trgovcima da ga smiju kontaktirati. No može dopustiti pozive i samo određenom trgovcu. Na www.hakom.hr može se provjeriti je li broj upisan u registar, a može se vidjeti samo je li broj u registru, ali ne i podatke o vlasniku tog broja. Pitali smo HAKOM smije li operater pri predaji zahtjeva za upis broja u registar kopirati osobnu iskaznicu.

- Smatramo da ako korisnik predaje zahtjev za upis broja u registar u poslovnici nema potrebe kopirati osobni dokument, nego je dovoljno pokazati na uvid jer operater ima te podatke otprije, kad je sklopljen ugovor - kažu u HAKOM-u, piše 24sata.

Dodali su da operater svojim korisnicima može omogućiti podnošenje zahtjeva i elektronički, e-mailom, ako pri tome može identificirati korisnika koji je podnio zahtjev. Zato obično, uz popunjeni zahtjev, treba poslati i presliku dokumenta kako bi operater mogao utvrditi ispravnost zahtjeva. Zahtjev se može predati i u ime starijeg člana obitelji, ali ga sam mora ispuniti i potpisati. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook