Prethodni članak
Sljedeći članak

SŠ Krapina izrađuje zaštitne vizire za zdravstvene djelatnike

Pročelnica za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec obavijestila je na presici Županijskog stožera da je Županiji u petak pročelnik za obrazovanje Varaždinske županije ponudio jedan inovativni program odnosno aplikaciju za izradu putem 3D printera zaštitnih vizira


Pročelnica za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec obavijestila je na presici Županijskog stožera da je Županiji u petak pročelnik za obrazovanje Varaždinske županije ponudio jedan inovativni program odnosno aplikaciju za izradu putem 3D printera zaštitnih vizira.

- Izradio je to u sklopu varaždionskog Centra izvrsnosti za tehnologiju njihov inženjer Robert Ljubek i kolega je tu aplikaciju nama ponudio besplatno na korištenje, ukoliko imamo neke resurse da iskoristimo za izradu potrebne opreme. Nakon toga kontaktirali smo ravantelja SŠ Krapina koji je odmah okupio svoja dva djelatnika, inženjera, isprobali su aplikaciju i izradu testne verzije vizira koji je ponuđen te su krenuli u nabavu materijala i još jednog 3D printera kako bi se omogućilo printanje što veće količine pošto se prva testna verzija pokazala dobrom – rekla je Smičić Slovenec.

Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan istaknuo je da je krapinska škola stvavila na raspolaganje svoje ljudske i materijalne resurse na raspolaganje kako bi pripomogli u rješavanju zaštite prije svega najizloženijih u radu sa zaraznim bolestima. - Tijekom subote i nedjelje sa svoja dva inženjera Krunoslavom Kranjčecom i Draženom Šenjugom prišli smo uz pomoć 3D prinetra aplikaciji koju smo još malo doradili u izradu testne verzije zaštitnog vizira. On je vrlo jednostvan, uz pomoć tehnologije i 3D printera napravili smo testnu verziju, ona je u funkciji, a danas smo na temelju stručnog mišljenja struke, dakle zamjenice ravnateljice Hitne Marije Vrbanc dobili pozitivno mišljenje da je taj zaštitni vizir u redu i već tijekom današnjega dana ćemo 10 do 15 komada pustiti operativno u testnu verziju, da vidimo kako se ponaša prilikom rada na terenu – rekao je Rozijan. Dodao je da će danas korigirati nedostatke ako se pokažu te početi s primjenom printanja na dnevnoj razini. - U 10 dana moći ćemo 350 do 400 komada zaštitnih vizira isprintati za one kojima će biti najpotrebnije. Printer će to isprintati na način da imamo gore jednu bazu koja drži cijeli vizir, vrlo je jednostavna, malo složenija što se tiče programiranja, ali ono što je najvažnije, ovaj zaštitni vizir naprijed s može jednostavno skinuti i staviti drugi, prilikom oštećenja ili ako se nakon nekog vremena trošenja pokaže da bi ga trebalo zamijeniti – pojasnio je Rozijan.

- Ovo je dokaz da je bitno da imate stručne ljude i da ste ulagali u opremu. Od sutra očekujem da ćemo krenuti u proizvodnju od 30 do 40 komada dnevno s time da imamo još nekoliko firmi na području županije koje imaju 3D printere i po potrebi možemo tu proizvodnju povećati – dodao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook