Prethodni članak
Sljedeći članak

Srednjoškolci ujedinjeni u Z'ORO: 'Želimo promovirati našu školu i grad te steći praktična iskustva'

U Srednjoj školi Oroslavje od ove školske godine djeluje učenička zadruga koja učenicima omogućuje dodatno učenje i praktičnu nastavu


Od ove školske godine, učenici Srednje škole Oroslavje svoj talent mogu razvijati, a kasnije ga onda i pokazivati, kroz novoosnovanu Učeničku zadrugu Z'ORO, što je skraćeni naziv Zadruge Oroslavje. Zadruga je osnovana početkom ove školske godine, i to sa ciljem da učenicima omogući dodatno učenje i praktična iskustva.

 

 

Dodatno učenje

Voditeljica Zadruge, nastavnica Jasna Richter koja predaje strukovne predmete učenicima stolarskog smjera, kaže kako su u Zadrugu uključeni učenici strukovnih zanimanja, tehničari, ali i gimnazija, ovisno o aktivnostima koje se provode. Zadruga tako djeluje u sedam sekcija: stolarskoj, strojarskoj, sekciji za osobne usluge (frizerke i kozmetičarke), sekciji za izradu sapuna, humanitarnoj sekciji, sekciji za promociju i sekciji za inovacije. – Kroz Zadrugu ćemo učenicima omogućiti dodatno učenje koje nije sastavni dio nastavnog kurikuluma, kao i praktičnu nastavu uz timski rad i mentorsku podršku nastavnika. Želimo učenicima pružiti profesionalnu i osobnu pripremu za prelazak iz obrazovnog procesa u svijet rada i poduzetništva te osvijestiti odgovorno poslovanje u zajednici, odnosno usvajanje vrijednosnog sustava koji uspostavlja ravnotežu između osobnog i općeg interesa – pojasnila je Richter. Trenutno provode projekt pod nazivom Z'ORO – Učenička zadruga kao izvannastavna aktivnost za jačanje profesionalnih i osobnih kompetencija učenika Srednje škole Oroslavje, kojega financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnosti, a vrijednost projekta je 2.123,56 eura. Kroz projekt su osigurane edukacije za nastavnike i učenike, od kojih je dio već i odrađen  te će se nabaviti oprema za učenice kozmetičarskog i frizerskog smjera. – Radit će se s učenicima na prepoznavanju prilike za osobnim razvojem i afirmacijom, ali i istovremenom doprinosu općem dobru – kaže Richter, dodavši kako za će radove nastale na radionicama i izvannastavnim aktivnostima predstaviti za Uskrs kao i za Dan škole.

 

 

Jačanje kompetencija

Kako bi imali što bolji start, primjere dobre prakse uče i od drugih zadruga. - Posjetili smo i Učeničku zadrugu Ban u Zaprešiću u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić, gdje smo imali prilike čuti iskustva jedne uspješne i poznate zadruge – rekla je još voditeljica Z'ORO – a. Istaknula je i kako je kroz rad zadruge u planu promocija škole, ali i grada. – Želimo kroz zadrugu promovirati našu školu i raditi na jačanju učeničkih kompetencija i osobnog razvoja organiziranja i djelovanja učeničke zadruge. Ona ne predstavlja samo priliku za samoostvarenje učenika, već i priliku za njihovo aktivno sudjelovanje u obrazovnom i odgojnom procesu u školi – kaže Richter, dodavši kako će kroz svoj rad svakako naglasiti i humanitarni cilj djelovanja zadruge, što su već i pokazali kroz božićni sajam, gdje su ponudili svoje radove, a prikupljena sredstva preusmjerili za provedbu humanitarne akcije projekta UpShift te su tako pridonijeli zajednici.

 

 

Prodaja proizvoda

Učenički radovi najviše se sastoje od drva i drvnih materijala te metala, a izrađivat će i sapune. - Učenici naše škole zaista su kreativni i dajemo im slobodu da sami osmisle svoj proizvod. Želimo imati proizvode koji su stalno dostupni te tematske proizvode koji su povezani s blagdanima. Neki od proizvoda predstavljat će i grad Oroslavje, a više o našim proizvodima bit će objavljeno na Facebooku i Instagramu Učeničke zadruge – najavila je voditeljica zadruge, kao i brojne prodajne izložbe koje su u planu, gdje će, kao i na kulturnim događanjima, promovirati rad zadruge te vještine, kreativnost i zalaganje učenika. Prodaja proizvoda i pružanje usluga, jednako kao i sredstva koja se osiguravaju preko nadležnog ministarstva te buduće projekte i donacije, omogućit će daljnji, što bolji i kvalitetniji, rad zadruge.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook