Prethodni članak
Sljedeći članak

Spriječili urušavanje kuće kojoj je klizište stiglo do praga

Investicijom vrijednom 575 tisuća kuna u Krapinskim Toplicama osigurali sigurnost kuća i puta


Situaciju kakvu je imala jedna kuća na Hršak Bregu u Krapinskim Toplicama, ne bi nitko poželio. Iako je ispred kuće oduvijek bila cesta, a do ceste još zemljišta, odron koji se pojavio došao im je do samog kućnog praga. Svaka i najmanja kiša bila je nova neizvjesnost za stanovnike, osobito za njihovu djecu. Ispred praga provalija je bila najmanje deset metara, a odronjena zemlja je oštetila i gospodarski objekti ispod te, nekadašnje ceste. Cestom se autom uopće nije moglo prolaziti, a i pješice jako teško. Investicijom vrijednom 463.000 kuna neto odnosno 575.000 s PDV-om, ovaj je problem riješen.

 

- Na Hršak Bregu je bio veliki problem jer je klizište prijetilo i urušavanjem kuće jer je došlo do samog praga. No, radilo se o zahvatu tog intenziteta kojeg ne možemo odraditi sami jer nismo financijski dovoljno kapacitirani za rješavamo takvog problema i zato nas je bila obradovala mogućnost koju su ponudile Hrvatske vode da se sufinancira rješavanje tih problema i eto, na osnovu Javnog poziva Hrvatskih voda mi smo prijavili projekt sanacije tog klizišta. Prethodno smo riješili svu projektnu dokumentaciju, odradili geomehaničko istraživanje, reviziju projekta, dopunu izvornog projekta i na osnovu toga smo prionuli sanaciji – kaže načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

Alfa i omega ovog velikog zahvata bio je stručni suradnik za komunalno gospodarstvo u Općini Krapinske Toplice, Darko Šafranko. - Samo klizište se nalazi na općinskom putu, to je granica dvije katastarske općine. Rađeni su radovi na iskopu, bušenju 28 pilota visine 6,5 metara i vezna greda visine negdje oko tri metra tako da je u biti napravljena prohodnost puta i usput je, na neki način, spašena kuća. Dužina potpornog zida je tridesetak metara. Inače, ovo klizište se pojavilo 2014. godine – rekao nam je Šafranko i objasnio da se nije čekalo da se prikupi novac za kompletnu sanaciju već netom nakon što se pojavilo klizište izvršeni su prvi radovi, ono što je Općina mogla sama. Klizište je osigurano, stavljena je zaštitna ograda. Uz to, na gospodarski objekt koji se nalazi desetak metara niže, zemlja koja je kliznula na objekt porušila je zid. - Mi smo to u prvom mahu otkopali, osigurali klizište odnosno buduće gradilište i evo prošle godine smo se prijavili na natječaj Hrvatskih voda i srećom dobili to sufinanciranje. 55 posto je sufinanciraju Hrvatske vode, a 45 Općina s tim da je Općina uložila još sredstava u projekt budući da je cijeli zahvat na nivou građevinske dozvole. Projekt je radila tvrtka Geo-Lab iz Zagreba, a izvođač je 'Izgradnja' Zaprešić – kaže Šafranko. Postavljeni rubnjaci, cesta propisane širine i asfalt točka su na 'i' ovog projekta.

 


Predsjednik Općinskog vijeća Općine Krapinske Toplice, Zvonko Očić objasnio je da je i susjed ispod na čiju se gospodarsku zgradu odronila zemlja, bio skeptičan i nije htio želio obnavljati taj objekt kako se ne bi, prije saniranja klizišta, ponovno sve urušilo. - Sad može napokon objekt privesti k svrsi što znači urediti ga, obnoviti i prirediti ga da ponovno može u njemu obavljati gospodarske djelatnosti – zadovoljan je Očić.

 

Inače, načelnik Svažić kaže da je u 2014. godina bilo ukupno 115 lokacija na području općine, što većih odrona, a što klizišta. - Najveća klizišta do sad smo uspjeli sanirati. Jedno koje je prošle godine sanirano bilo je u koridoru županijske ceste u Zagrebačkoj ulici, dakle sanirano je također uz pomoć Hrvatskih voda. - Još je ostao u koridoru županijske ceste na cesti između Krapinskih i Tuheljskih Toplica u Klokovcu za sanirati jedno veće klizište, a ostalo su uglavnom manji odroni koje mi sukcesivno rješavamo – kaže načelnik Svažić i dodaje da je, nažalost, bilo još takvih situacija kad se govori o klizištima na javnim površinama, ali su problem i ona koja nastaju na privatnim parcelama. – Kada smo napravili popis klizišta i odrona, tražili smo državnu pomoć. U jednoj situaciji smo čak izmjestili stanare iz jedne kuće jer je bivša kuća neupotrebljiva te kupili alternativnu nekretninu. Imamo još jednu takvu situaciju taj problem još nije riješen, no projekt smo prijavili Ministarstvu graditeljstva, sve je evidentirano i obećana je pomoć – kaže načelnik Svažić podsjećajući da živimo u Zagorju i s problemom klizišta ćemo uvijek živjeti. No, od toga mogu puno pomoći građani ako pravilno reguliraju odvodnju s vlastitih krovova. - Bilo je slučajeva gdje je tlo natapano godinama ispred kuća jednostavno zbog nepravilno regulirane oborinske odvodnje – kaže načelnik Ernest Svažić apelirajući na stanovnike da pomognu sebi i drugima upravo tom pravilnom regulacijom oborinskih voda.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook