Prethodni članak
Sljedeći članak

SPOMEN HIŽA RUDOLFA PEREŠINA: 'Nadamo se da će do zime biti pod krovom'

Izgradnja je krenula 2017., a iako radovi ne teku željenom dinamikom, Spomen hiža već dobiva planirani izgled prema Rudijevoj rodnoj kući


U gornjostubičkom naselju Jakšinec u tijeku je izgradnja Spomen hiže Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u čiju se čast već više od 20 godina u Gornjoj Stubici održava letački miting. Perešin je rođen upravo u spomenutom naselju, gdje je izgradnju Spomen hiže iniciralo Društvo Rudolf Perešin na čelu s vlč. Ivanom Levakom. Budući objekt nalazi se u neposrednoj blizini Rudijeve rodne kuće, koju će s puno elemenata u izgledu oponašati.

Znak zahvalnosti Rudiju

Izgradnja je krenula u jesen 2017. godine, a radi se o 550 kvadrata prostora s podrumskim dijelom, gdje će biti smješten stalni postav s osobnim predmetima i foto dokumentacijom iz Rudijevog života, simulator letenja te uređen prostor za nastavu gdje će se moći održavati predavanja za posjetitelje, posebno djecu, obzirom da će ovaj muzej prvenstveno biti edukativnog karaktera. U planu je i otkup zemljišta za parkiralište. - Sve što činimo u njegov spomen znak je zahvalnosti za ono što je učinio za svoju obitelj i za sve nas. Uz sve učinjeno njegova žrtva je čin koji nas sve obavezuje i potiče na trajnu zahvalnost. Izvedeni radovi su dostigli fazu da se može razabrati velebnost i svrhovitost Spomen hiže. Izgrađeni prostori već govore za sebe i započinju priču koja će se ovdje svjedočiti – rekao je vlč. Ivan Levak, idejni začetnik ovoga projekta za koji je darovao zemljište i projektnu dokumentaciju.

Zamolbe za donacijom

Trenutno se izvode radovi na izgradnji unutarnjih i vanjskih stepeništa i ulazne terase, a potom slijedi betoniranje gornje ploče. Radove izvodi Graditeljstvo Breber, a vlč. Levak kaže kako se nada da će objekt do zime biti pod krovom, što ovisi o priljevu financijskih sredstava. Zahvalio je svima koji podupiru izgradnju, posebno i Rudijevoj supruzi Ljerki koja će za postav muzeja darovati i osobne predmete vezane za život i rad svoga supruga. Procijenjena vrijednost cijeloga projekta je oko 2 i pol milijuna kuna, a dosada je ukupno donirano 785 tisuća kuna. U financiranje su od samog početka uključeni Općina Gornja Stubica te Krapinsko – zagorska županija, kasnije se uključio i Grad Zagreb te Ministarstvo branitelja. Doprinos Ministarstva obrane obećao je ministar Damir Krstičević, prilikom ovogodišnjih Susreta za Rudija, a zamolbe za donaciju predane su ponovo i za ovu godinu.

Važnost za razvoj turizma

Upravo iz financijskih razloga radovi ne teku željenom dinamikom. – Obzirom da ovisi o priljevu sredstava, do sada je realizacija projekta na 20 posto. Ovom dinamikom gradi se već treću godinu, a završetak i otvaranje možemo očekivati 2027. S obzirom na obveze koje imamo i skroman proračun, do sada smo izdvojili 100 tisuća kuna, što je 20 posto udjela od svih investicija. Naravno da nismo zadovoljni dinamikom građenja i nadam se da će se nešto promijeniti u načinu financiranja, a time i ubrzati završetak gradnje – kaže načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, istaknuvši kako je ministar Krstičević obećao uključivanje ministarstva u izgradnju te da vjeruje da će to i ispuniti. – Imamo obećanja i Ministarstva branitelja i Grada Zagreba, veliku podršku od Županije i župana Željka Kolara, a veliki doprinos daje i Ljerka Perešin, koja koristi svaku priliku kako bi ukazala na potrebu izgradnje Spomen hiže, kao i vlč. Levak koji je darovao zemlju i inicirao projekt – rekao je Krizmanić, dodavši kako će Spomen hiže imati veliki značaj i za turizam Gornje Stubice. – Želimo omogućiti svim građanima, a ponajprije mladima, da saznaju istinu o Domovinskom ratu te da upoznaju lik i djelo našeg heroja Rudolfa Perešina. Razvoj turizma je važan za naš kraj, imamo ogromne potencijale koji do sad nisu u potpunosti iskorišteni, samim time i izgradnja "Spomen hiže" doprinijet će razvoju turizma i promoviranju Gornje Stubice, stubičkog kraja i našeg Zagorja – naglasio je načelnik Krizmanić.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook