Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠPLAJT: 'Sljedeće godine kreće revitalizacija kumrovečke pruge'

Povodom Dana Općine Kumrovec razgovarali smo s načelnikom Robertom Šplajtom koji se osvrnuo na brojne projekte provedene u posljednjih godinu dana te najavio planove za 2020. godinu


Dan Općine kojeg Kumrovec slavi ovog petka prilika je da s načelnikom Robertom Šplajtom razgovaramo o proteklog godini, ali i o brojnim planovima koje ova općina ima za narednu godinu. - Ove godine mogu bez lažne skromnosti reći da smo napravili deset puta više projekata nego 2018. Od velikih projekata za koje smo dobili novac iz europskih fondova izdvajam projekt Lončarov Put u vrijednosti od 7.000.000 kuna. Radovi su pred samim završetkom, a trebali bi biti gotovi do 15. prosinca. U suradnji sa Zagorskim vodovodom proveli smo projekt kanalizacije Ravno Brezje – Risvica u vrijednosti također od 7.000.000,00 kuna. Stanovništvo u ovim mjestima je uz kanalizaciju dobilo i novi asfaltni sloj. Općina u tim naseljima provodi projekt postavljanja LED rasvjete, tako da mislim da su u tim naseljima ispunjeni svi uvjeti za kvalitetan i sretan život. Ove godine sanirali smo i dva klizišta: u Razdrtu Tuheljskom i Velincima prema Desiniću. Iznimno smo sretni i ponosni što je u tijeku energetska obnova naše škole kojoj od 1957. godine nije dirana vanjska ovojnica. Sad ide energetska obnova cijele fasade, sa zamjenom stolarije, pokrova na dvorani i obnovom školske dvorane. Očekujemo da će radovi biti gotovi u travnju sljedeće godine. Zahvaljujemo KZŽ što je prihvatila naše dugogodišnje zamolbe i krenula u radove sa 2.000.000 kuna iz svojeg proračuna, a ostatak od 4.000.000 kuna osiguran je iz europskih fondova. Uz sve navedeno redovito brinemo za naše najmlađe, vrtić, školu, srednjoškolce, studente i socijalu. Iz našeg skromnog proračuna izvlačimo maksimum – ukratko se osvrnuo na proteklu godinu Šplajt.

Kumrovečki mrtvi kapitali

U proteklih godinu dana Općina Kumrovec je nakon dugogodišnjih nastojanja uspjela vratiti „kumrovečke mrtve kapitale“ u život. Načelnik Šplajt ističe kako je Kumrovec zasigurno jedna od sposobnijih općina po povlačenju sredstava, posebice iz europskih fondova, što je kaže načelnik, jedini način razvoja malih mjesta. - Godinama se pričalo o mrtvim kapitalima, a sad smo praktički u jednoj godini uspjeli riješiti pitanje dvaju velikih objekata: stadiona u Razvoru i Političke škole. Stadion je Općina dobila u trajno vlasništvo od RH sa svim okolnim okolnim zemljištem, što je ogroman kompleks od 156.000 m2. Pokrenuli smo projekte stavljanja objekta u funkciju, a očekujemo ulazak i privatnog partnera koji će s Općinom ući u javno - privatno partnerstvo. Zajedno ćemo u budućnosti napraviti svjetski nogometni kamp, gdje će na pripreme moći doći sve reprezentacije i klubovi iz različitih sportova. Kupnja Političke škole od strane kineskih investitora od ogromnog je značaja za Kumrovec. Kineski partneri ne misle samo investirati u Političku školu nego u cijeli kumrovečki kraj. Uz naše kapitalne objekte zanimljivi su im i termalni izvori kojima bi se upotpunila ponuda hotelskih kompleksa izgradnjom bazena, što će vjerujem privući posjetitelje iz cijeloga svijeta.Bez ovako velike injekcije kapitala s našim skromnim općinskim proračunom razvoj Kumrovca išao bi presporo – zadovoljan je Šplajt koji se osvrnuo i na veliki turistički potencijal Kumrovca koji će još više doći do izražaja otvaranjem Centra za posjetitelje koje slijedi povodom Dana Općine. Centar za posjetitelje nazvao je draguljem kojeg već godinama pokušavaju dovesti u funkciju. - Zamišljen je tako da svaki posjetitelj koji dođe u naše mjesto posjeti Centar i vidi što nudi naša TZ, povijest našeg kraja te naravno, život najpoznatijeg Kumrovčana Josipa Broza Tita, čija izložba ima lijepi radni naziv „Život jednog bravara“. Investicije koje se događaju dovele su još veći broj posjetitelja u Kumrovec, što bi u brojkama značilo da je ove godine naše mjesto posjetilo preko 100.000 ljudi. Kumrovec ima ogroman turistički potencijal, ne samo kao rodno mjesto Josipa Broza, nego i mjesto koje je razvijano već za bivše države kao turističko središte. Kad stavimo sve te hotele, termalne izvore i stadion u funkciju, uvjeren sam da će Kumrovec biti jedna jako lijepa priča– kaže načelnik Kumrovca.

Pruga, stanovi, društveni dom...

Šplajt nam je otkrio da bi u Krapini na sjednici Vlade koja će se održati 6. prosinca trebao biti potvrđen početak revitalizacije kumrovečke pruge koja bi trebala krenuti već 2020. godine.

– Riječ je o I. fazi koja će ići od Savskog Marofa prema Klanjcu. Izuzetno smo zadovoljni što će se najvjerojatnije pokrenuti ovaj projekt, jer kumrovečka pruga znači život za naš kraj i tu samo možemo turistički i gospodarski profitirati. Od ostalih zadataka koje smo si zadali u 2020. godini svakako je projekt izgradnje Društveno - kulturnog doma kojeg smo prijavili na natječaj Ministarstva kulture. S tim sredstvima bi u I. fazi uredili unutrašnjost objekta i osposobiti veliku dvoranu za sve naše mještane, udruge i razne konferencije. Projekt je vrijedan oko1.000.000 kuna. Općina Kumrovec također namjerava nastaviti s investicijama u nerazvrstane ceste, nastaviti izgradnju javne rasvjete u mjestima koja je još nemaju, sanaciju klizišta, a uredit će i poslovni prostor u Centru za posjetitelje – najavio je Šplajt. Jedan od većih projekata koji planiraju za sljedeću godinu jest i izgradnja stanova za mlade obitelji u Kumrovcu. Zemljište je već spremno, a načelnik je uvjeren kako će tijekom 2020. pripremiti potrebna dokumentacija kako bi u 2021. započeli s izgradnjom minimalno 20-ak, a možda i više stanova koji bi trebali niknuti na nekad državnom zemljištu nasuprot Političke škole. - Mislim da su svi naši mještani primijetili da ova kumrovečka vlast jako dobro radi, da se puno investira u bolji život u Kumrovcu. Siguran sam da je to tek početak dobrih investicija u kumrovečkom kraju i da će Kumrovec uskoro postati oaza za lijep život – zaključio je Šplajt.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook