Prethodni članak
Sljedeći članak

Slovenija produžila kontrole na hrvatskoj granici do ljeta


Mjesec dana otkako je Slovenija uvela kontrole na granici s Hrvatskom, njihovo je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da će kontrole potrajati sve do ljeta, piše Index.

Podsjetimo, Slovenija je 21. listopada uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio njihov ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma. "Znamo da je stupanj terorističke prijetnje u nekim europskim državama i dalje visok, u Sloveniji je srednji", rekao je tjedan dana nakon uvođenja prvih kontrola i najavio njihovo produljenje do 19. studenog.

Kao razlog za produljenje trajanja graničnih kontrola slovenska je policija istaknula uspješnost akcije te su naveli da su od 21. listopada odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhitili nekoliko krijumčara.
Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Schengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mjesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje, u trajanju od šest mjeseci, počevši od 22. prosinca.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar prije par dana je vladu Slovenije na sjednici upoznao s razlozima za taj potez. Ministarstvo je takvu mjeru vladi predložilo zbog više razine terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja, a kada sigurnosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta. "Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni", dodao je, piše Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook