Prethodni članak
Sljedeći članak

Slovenac mijenjao lažne dolare u zagrebačkim mjenjačnicama, mnogi nasjeli

Imao je hrpu novčanica po 50 američkih dolara


Zagrebačka policija hitro je reagirala i u rekordnom roku uhvatila Slovenca koji je po zagrebačkim mjenjačnicama pokušao »utopiti« na tisuće lažnih američkih dolara, piše Novi list

Kako su priopćili, dovršena je krim-obrada nad 40-godišnjim državljaninom Slovenije zbog sumnje u četiri kaznena djela krivotvorenje novca, od čega je jedno djelo ostalo u pokušaju.

Sumnja se da je neutvrđenog dana, na za sada neutvrđen način pribavio krivotvoreni novac u apoenima od 50 američkih dolara te je u ponedjeljak, između 12.22 i 12.30 sati, u mjenjačnici u Gajevoj ulici u Zagrebu, 48 takvih novčanica stavio u opticaj. Naime, sumnja se da je zaposlenicu mjenjačnice doveo u zabludu i da joj je predao iznos od 2.400 američkih dolara, za što mu je ona, ne sumnjajući u valjanost deviznog novca, isplatila novčani iznos od 14.880 kuna.

Potom je, istog dana, sat vremena kasnije u mjenjačnici na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu prethodno pribavljeni krivotvoreni novac u apoenima od 50 američkih dolara također stavio u opticaj kao pravi. Tada je, na identičan način, zaposlenicu mjenjačnice doveo u zabludu i predao joj 40 takvih novčanica u ukupnom iznosu od 2.000 američkih dolara. Ne sumnjajući u valjanost predanog joj novca isplatila mu je novčani iznos od 12.400 kuna s kojim se udaljio iz mjenjačnice.

Na kraju je, nekoliko minuta kasnije, u mjenjačnici u Vlaškoj ulici u Zagrebu pokušao staviti u opticaj 40 krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 američkih dolara. Naime, zaposlenika mjenjačnice pokušao je dovesti u zabludu na način da mu je predao krivotvorene novčanice u iznosu od 2.000 američkih dolara.

Međutim, temeljem prikupljenih saznanja na terenu i učinkovitom suradnjom i komunikacijom s građanima, zagrebačka je policija posumnjala u moguće činjenje takvog kaznenog djela, te kroz redovan obilazak terena, obratila posebnu pozornost aktivnostima u gradu koje bi mogle biti povezane sa stavljanjem lažnih novčanica u opticaj. Na taj način, usmjereni angažman policijskih službenika pokazao je rezultate jer im je u mjenjačnici u Vlaškoj, njihovu sumnju u valjanost novčanica potvrdio i sam zaposlenik u čijem se prostoru tada i nalazio »vlasnik« dolara.

Po dolasku policije osumnjičeni Slovenac im je dragovoljno predao još 47 krivotvorenih novčanica američkih dolara u apoenima od 50 dolara. Dio tog krivotvorenog novca skrivao je u svojoj čarapi, a dio u okopojasnoj torbici.

Temeljem naloga suda obavljena je pretraga vozila osumnjičenog, a u kojem je pronađen određeni novčani iznos za koji se sumnja da potječe od izvršenih kaznenih djela.

Nakon dovršenog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook