Prethodni članak
Sljedeći članak

[SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA] 'Zadatak nam je riješiti manjak parkirnih mjesta u Zaboku'

U Proseniku Gubaševskom održana je posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka


Jučer je u društvenom domu u Proseniku Gubaševskom održana 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka na kojoj je usvojen drugi rebalans proračuna za 2019. godinu. Pročelnica Upravnog odjela za financije Marija Sinković objasnila je zbog čega se pristupilo drugom rebalansom u ovoj godini. – Drugim izmjenama i dopunama proračun Grada Zaboka iznosi 51 905 411 kuna. Zakon predviđa da se uravnoteženje proračuna odnosno prihoda i primitaka, odnosno rashoda i izdataka vrši kroz izmjene i dopune proračuna. Grad Zabok pristupio je izmjenama proračuna da bi uskladili prihode i primitke odnosno rashode i izdatke. Prihodi od poreza na dohodak su se planirali u iznosu od 1 846 596, 38 kuna a najbitniji projekti su apliciranje na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu. Realizirala su se dva ugovora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Zabok sklopili su ugovor kojim su Gradu Zaboku dodijeljena bespovratna sredstva u visini 40 posto opravdanih troškova, a dodijeljena su za projekt ugradnje mjernih stanica za kvalitetu zraka. Drugi projekt je bio 'Grad Zabok-pametan grad' i 'Razvoj pametnog Grada Zaboka' - kvaliteta zraka'. Taj projekt iznosi 258 062, 50 kn – rekla je Sinković i objasnila kako se Grad Zabok aplicirao se na još jedan projekt, a to je rekonstrukcija prostora u vlasništvu Grada. Grad Zabok i Ministarstvo hrvatskih branitelja potpisali su ugovor o sufinciranja projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom gdje se Ministarstvo obvezalo u proračun Grada uplatiti 190 000 kuna za finaniciranje gradnje dizala u javnoj zgradi suda u Zaboku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 362 500 kuna. Ostali dio sredstava od 172 500 kuna dužan je osigurati Grad.

Pročelnik Nenad Miletić objasnio je kako će se projektom Grad Zabok – pametan grad, kvaliteta zraka ugradnja mjernih stanica za mjerenje kvaliteta zraka, a tu je implementacija novog webGIS sustava. – Pri kraju smo realizacije tih projekta, a u petak imamo instalaciju stanica za mjerenje kvaliteta zraka. Jedna će biti na Trgu Ksavera Šandora Đalskog, a druga na Opću bolnicu Zabok. GIS sustav će se implemntirati prvo na internetskim stranicama Grada za potrebe djelatnika, a ubrzo nakon toga pristup će imati i svi građani – objasnio je Miletić i dodao kako će GIS sustavom klikom na internetskoj stranici mogu vidjeti koje prostorno-planske zone se nalaze u Gradu te čemu su namijenjene, a to će im pomoći ako primjerice planiraju gradnju.

Gradonačelnik Hanžek izrazio je zadovoljstvo što se posljednja ovogodišnja sjednica održava baš u društvenom domu u Proseniku Gubaševskom koji je ove godine potpuno rekonstruiran. Između ostalog, zahvalio je svim vijećnicima i službama u Gradu na suradnji i rekao kako se nada da će se i iduće godine voditi konstruktivne rasprave na sjednicama vijeća koje će biti od koristi za Zabočane te za, kako je rekao, bolji i ljepši grad Zabok. Istaknuo je kako je ova godina bila izuzetno uspješna. – Ovo je povijesna godina s obzirom na investicije koje su se realizirale ili koje su začete za sljedeću godinu. Grad Zabok nikad neće biti ono što je bio prije četiri- pet godina. On je sad poslovni i trgovački centar. Za grad Zabok se interesira više investitora – naglasio je Hanžek, a i na ovom se nadovezao na temu problema prometa u Zaboku. – U Zabok dnevno uđe tridesetak tisuća vozila u Zabok i problem gužvi i to je problem koji je gotovo nemoguće riješiti, ali u zadatak si moramo staviti problem u mirovanju odnosno otvaranju parkirnih mjesta  - istaknuo je Hanžek. Gradonačelnik je rekao kako postoji problem u Proseniku Začretskom gdje je propust ispod županijske ceste, što smatra da bi Županijske ceste i Vodoprivreda trebale riješiti, a kaže kako Vodoprivreda nije najbolje reagirala i u Repovcu gdje kad dolazi do bujica, poplavi područje te u tom slučaju gradske intervencije sa strojevima ne pomažu.

Što se tiče vijećničkih pitanja, vijećnik Valentino Herceg (nez.) pitao je koje su zadaće poljoprivrednih redara i ovlasti. Rečeno mu je da prijavu o zapuštenim zemljištima mogu dojaviti građani, ali i Grad nakon čega poljoprivredni redar izlazi na teren te vlasniku zemljišta sukladno zakonu daju opomenu, ako se on ogluši zatim i kaznu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook