Prethodni članak
Sljedeći članak

SJEĆANJE NA DOBROG 'LOLU': 'Jako nam bude falel, nijedno selo nije imalo takvog čoveka'


Šezdesetak upaljenih lampaša svijetlilo je navečer na Sesvete u Stubičkoj Slatini uz cestu, ispred kuće Alojza Kralja, koji je prošlog tjedna pronađen mrtav, nakon desetodnevne potrage.

Nakon što je prijavljen njegov nestanak, za njim je tragala obitelj, ali i vatrogasci, policija i HGSS, čiji su ga pripadnici na kraju i pronašli. Osim obitelji, izgleda da će Alojz najviše faliti svojim susjedima. Jer, ne događa nam se često da nam se jave ljudi nakon nečije smrti sa željom da o toj osobi kažu lijepe riječi. Upravo su nam se s takvom željom javili susjedi Alojza, odnosno Lole, kako su ga svi zvali.

Kao posljednji pozdrav, preko društvenih mreža organizirali su i pozvali sve koji su Alojza poznavali da ispred njegove kuće u Stubičkoj Slatini upale svijeće. – Svaki taj lampaš iskren je i iz duše. Jer je Lola bil naš selski čovjek, svi su ga znali – ispričao nam je Tomislav Kralj, jedan od susjeda koji je uz Alojza odrastao i koji se njegove dobrote sjeća još kao dijete.

 – Bil je specifičan. Živel je sam, imal je brata koji se brinul o njemu i svaki dan mu nosil jesti i sve kaj je trebalo. Ali Lola je htel ostati sam, volio je ovakav život. Imal je samo sebe, ali je bil jako pošten i iskren čovjek, koji je živel za ovo selo. Hodal je pješice od Andraševca, Stubice, Trgovišća, Jakovlja, mnogi su ga znali, a tu gdje su ga pronašli, bila je zapravo njegova štacija do Igrišća. Nažalost, mislimo da je jednostavno opal na krivom mjestu. Nesretan slučaj – rekao je još Tomislav. Nažalost, nakon tri dana njegova nestanka, kaže, više se nisu nadali da će se vratiti, znali su da mu se nešto desilo.

Alojz (62) je sam živio već 30 godina, otkako mu je umrla majka. Osim braće, svoje familije nije imao, a bez obzira na to što nije bio obrazovan, jer ga roditelji nisu dali u školu, susjedi kažu kako je bio jako pametan čovjek i volio je pomagati. – Svima je pomagal u svemu, bilo da se kod nekog događalo neke dobro ili loše, on je bil tu. Ko dijete se sjećam, pomagal je u berbama, kolinjima, u svemu. K nama je uvijek bil dobro došel i od rođenja smo bili vezani uz njega – ispričao je još jedan od prvih susjeda, Mario Kralj, čija nas je supruga Valentina i nazvala. – Bez trunke mržnje u njemu ili oholosti. A svakom je susjedu, onima koji smo mu dozvolili, zadnjih 10 godina vozil kantu sa smećem na cestu pred odvoz svaki tjedan. Otkad su mnogi radovi na selu prestali, nije imal kak drugačije pomoći i ovo ga je veselilo. A i svaki bi blagdan uvijek došel čestitati prvi, odma ujutro – ispričala nam je Valentina.

Jako nam bude falel, pogotovo nama koji smo tu blizu, i našoj djeci. Baš nijedno selo sigurno nema takvog čovjeka, a sad ga nemamo više ni mi – zaključili su susjedi, koji će se svoga Lole, kako su nam rekli, uvijek sjećati s puno ljubavi i topline.

Sahrana Alojza Kralja bit će danas, na groblju u Kraljevom Vrhu, u 15.30 sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook