Prethodni članak
Sljedeći članak

'Sjajnim projektima poboljšavate uvjete života na području županije'

Za udruge u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva 638 tisuća kuna


U Krapini su danas dodijeljeni ugovori udrugama koje su ostvarile pravo na županijsko financiranje kroz natječaj za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva.


Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da na području županije djeluje 1212 udruga. Ovaj natječaj raspisuje se od 2017. godine i u tih nekoliko godina preko natječaja Županija je dodijelila 3,7 milijuna kuna projektima i programima. - Godišnje Krapinsko – zagorska županija izdvaja oko 5,5 do 6 milijuna kuna za udruge i njihov rad. Što se tiče ovog natječaja, ukupnu je u proračunu osigurano 600 tisuća kuna. Predviđen je iznos do stopostotnog financiranja projekata i programa. Jedan od važnih uvjeta bio je da program ima regionalni karakter. Pristigle su 64 prijave, 4 nisu udovoljile adminsitrativno, a 60 projekata odnosno programa uspjelo je dobrim prijavama osigurati sufinanciranje ili financiranje. Ukupno je dodijeljeno 638 tisuća kuna – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.


Prema područjima, za osobe s invaliditetom dodijeljeno je 219 tisuća kuna, za prevenciju zdravlja 2015 tisuća kuna, djecu i mlade 150 tisuća kuna, za starije osobe 35 tisuća, ekologiju 15 tisuća kuna, tradiciju 7500 kuna te demokratizaciju, ljudska prava i razvoj civilnog društva 5000 kuna.


Na dobivenim potporama u ime svih udruga zahvalio je Svetislav Joka ispred Zajednice klubova liječenih alkoholičara.


Župan Željko Kolar čestitao je udrugama koje, kako je rekao, sa sjajnim projektima i programima zapravo rade na poboljšanju uvjeta života na području županije. - Gdje društvo nema dosta senzibilnosti za određene stvari, tu se pojavljujete vi, udruge, prepoznajete svaka u svojoj sredini i šire koji je problem i kroz udrugu plasirate projekte i programe koji popunjavaju rupe koje su u sustavu. Nema takvog sustava koji može pokriti sve. Vi kao udruge i nama skrećete pozornost na određene stvari koje nisu dobro zakonski regulirane ili dobro ne funkcioniraju ili im se ne posvećuje dovoljno pažnje. Bitno je u današnje vrijeme kada je tehnologija na prvom mjestu, da izvučemo ljude van, da dođu na svježi zrak, budu fizički aktivni, da dio vremena provode u prirodi. Pozivam na projekte razvoja civilnog društva. U zapadnim zemljama kaže se da je država uspješna i razvijana toliko koliko je uspješno i razvijeno civilno društvo. Ono otvara prostor, vidi dalje, motivira – rekao je župan te dodao da bi se civilno društvo trebalo izdvojiti i za tu kategoriju napraviti poseban natječaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook